:

:

TV Most

clock

Mart 17, 2021   14:29

0

184

Elektronskim putem do prijave i upisa u srednju školu

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se prvi put obavljati elektronskim putem, bez podnošenja ijednog papira, saopštila je danas Vlada Srbije.

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će od 12. do 15. aprila ove godine na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, navodi se u saopštenju.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn), sada će jednim pristupom na portalu mojasrednjaskola.gov.rs moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

U ovaj jedinstven projekat, koji podrazumeva unapređenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola koji građanima omogućava niz elektronskih usluga za upis učenika u srednju školu, Vlada Srbije je uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada uložila više od 49 miliona dinara.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna 2021. godine.

Takođe, roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 27. juna 2021. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula 2021. godine.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Vlada podseća da je prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita, čime je ceo proces postao transparentniji, znatno je smanjen i broj nastavnika uključenih u proces pregledanja testova, a dešifrovanje testova se od prethodne godine radi elektronski.

Broj nastavnika pregledača po testu je prepolovljen, u odnosu na prethodni period kada su se testovi pregledali u papiru, s obzirom na to da se zatvorena pitanja pregledaju automatski. Proces pripreme, štampanja i pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen, navodi se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

upis u srednje škole
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva