:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 24, 2020   12:16

0

112

Elis: Curenje dokumenata iz Haga može da ugrozi rad suda

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu dr Mark Elis ocenio je da su dešavanja u vezi sa curenjem navodno poverljivih dokumenata iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu prava kriza.

"Ovo je čisto zastrašivanje i napad na sud, napad na proces, na fer suđenja. Ako ste u okruženju gde grupe ili pojedinci pružaju informacije o imenima i adresama svedoka, onda u suštini ceo proces implodira. Ne može da funkcioniše", istakao je Elis za Radio Slobodna Evropa.
On dodaje da je samo tužilaštvo odgovorno da se čvrsto drži zaštite identiteta svedoka i ističe da to mora da prestane jer je, u suprotnom, čitav sudski proces ugrožen.
Elis ističe da će kredibilitet Specijalizovanog tužilaštva biti ugrožen ukoliko ono odmah ne reaguje i ne preduzme jake mere protiv onih koji su uključeni u navodno curenje osetljive dokumentacije.
"Po mom mišljenju, ovo je toliko ozbiljno kršenje sudskog postupka da bi svi, uključujući i Tužilaštvo, trebalo da budu izuzetno zabrinuti i trebalo bi da učine sve što mogu da se to ne samo ne ponovi, već da jasno stave do znanja da će reagovati protiv bilo kog ko ove informacije objavi u javnosti", rekao je Elis.
On je ukazao i da sama činjenica da se dokumenti objavljuju ukazuje da postoji problem u procesu, u zaštiti informacija, i to treba da se sredi kroz unutrašnju istragu.
"Kada subjekti ili pojedinci prekrše pravila i principe, odgovor treba da bude hitan, snažan, i verujem da treba da bude posledica, uključujući i krivičnu optužnicu protiv bilo kog subjekta ili pojedinca koji pruža ili dozvoljava informacije o svedocima da postanu javne", naglasio je Elis.
Prema njegovoj oceni, sada saradnja svedoka sa sudom može biti apsolutni izazov, "što je upravo bila namera onih subjekata koji su pružili informacije javnosti".
On dodaje da je odgovornost i na međunarodnoj zajednici koja treba da bude glasna po tom pitanju zbog važnosti zaštite svedoka u bilo kakvom sudskom procesu.
Udruženje ratnih veterana tzv. OVK u Prištini poslednjih nedelja je u tri navrata saopštilo da im je anonimna osoba dostavlja hiljade dosijea u kojima se nalaze imena i adrese svedoka, dokumenti za koje su rekli da su iz Haga.
Specijalizovano tužilaštvo je 22. septembra saopštilo da se Udruženje ratnih veterana više puta upustilo u aktivnosti koje su usmerene na, kako je navedeno, “miniranje dolične primene pravde”. Potvrdili su da je to tužilaštvo posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivično delo deljenja informacija, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva