:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Jun 18, 2020   12:26

0

137

EP: Punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana cilj proširenja

Kredibilna politika EU na Zapadnom Balkanu i punopravno članstvo zemlja regiona kao konačni cilj procesa pristupanja deo su izveštaja o Zapadnom Balkanu koje Evropski parlament usvaja u petak.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balakn Tonino Picula ocenjuje da se ovim dokumetom šalje snažna podrška Parlamenta procesu proširenja kao jedne od najuspešnijih EU strateških politika.

”Proširenje je naš najefikasniji instrument spoljne politike koji doprinosi širenju EU vrednosti, održanju mira i prosperiteta i jačanju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava širom Evrope”, kaže Picula.

Pred glasnje o izveštaju, Tonino Picula ukazuje da se ovim dokumetom naglašava činjenica da je punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u intersu i EU i regiona.

On je naveo da izveštaj poziva na određivanje datuma za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije, brže zatvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije i Crne Gore kao i određivanje adekvatnog budžeta za politiku proširenja.

”Proširenje je neophodan element kredibiliteta i uticaja EU u regionu, a i šire. Možemo biti uticajni globalno samo ako smo verodostojini u našem neposrednom okruženju”, zaključio je Picula.

Izvešataj o Zapadnom Balknu predstavlja poziciju Evropskog parlamenta kada je reč o nastavku politike proširenja.

On poziva na veće angažovanje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja u regionu kao i na uspostavljanje adekvatnog finansiranja zemlja u procesu pristupnja EU.

Izvešataj ukazuje na mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme i proširenja EU i definiše punopravno članstvo kao konačan cilj procesa pristupanja.

EP traži veće ”političke podsticaje” za zemlje Zapadnog Balkana i daje podršku postepenom uključivanju zemalja kandidata u EU sektorske političke programe i pre dobijanja članstva.

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju spoljne i bezbednosne poltike zemlja u procesu pristupanja sa politikom EU kao i na uključivanju predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope.

Evropski parlament se zalaže i za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u prevazilaženju unutrašnjih političkih polarizacija i bojkota rada parlamenata u regionu.

Evropski parlament posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, pretnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva dela istraže i procesiraju, a novinarima obezbede sigurni uslovi za rad.

”Treba pojačati EU angažman u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja i tražiti od zemalja Zapadnog Balkana da se obavežu na pomirenje i mirno rešavanje dugogodišnjih razmirica”, navodi se u tekstu izvešataja.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva