:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 15, 2020   20:05

0

25

EP: Uključiti zemlje kandidate u razgovore o budućnosti Evrope

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva da građani, posebno mladi, ali i zemlje kandidati budu učesnici debate o budućnosti Evrope, koja bi trebalo da formuliše nacrte za nove EU zakone i moguće izmene ustava EU.

Evropski parlament je u rezoluciji podržao ideju o mogućnosti održavanja sveobuhvatne debate koja bi građanima, a posebno mladima, dala mogućnost da učestvuju u kreiranju Unije u kojoj žele da žive zajedno.

“Konferencija bi trebalo da nađe načine da u debatu o budućnosti Evrope uključi i predstavnike zemlja kandidata za članstvo u EU”, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Evropski parlament predlaže da Konferencija o budućnosti Evrope bude otvoren i transparentan proces definisanje mera potrebnih kako bi EU funkcionisala bolje i demokratičnije.

Kao prioritetne oblasti za debatu, EP predlaže evropske vrednosti, fundamentalna prava i slobode; demokratsko i institucionalno funkcionisanje EU; izazove u oblasti zaštite životne sredine i klime; socijalnu pravdu i jednakost, ekonomske aspekte, zapošljavanje i pitanje poreskih obaveza; digitalnu transformaciju kao i bezbednost i ulogu EU svetu.

Sa građanima EU o njihovim predlozima za budućnost Evrope na plenarnom zasedanju Konferencije razgovarali bi članovi Evropskog parlamenta, predstavnici nacionalnih parlamenta zemlja članica, ministri Saveta EU, potpredsednici Komisije i drugi predstavnici EU institucija.

Evropski parlament poziva i na uspostavljanje stalnog mehanizma angažovanja građana u debati o važnim EU pitanjima i predviđa mogućnost postizanja i dogovora o izmeni dosadašnjeg ustava EU.

Usvajanjem ove rezolucije Evropski parlament je postao prvi od tri najvažnije EU institucije koji je usvojio poziciju o Konferenciji o budućnosti Evrope koja bi trebalo da bude pokrenuta na Dan Evrope 9. maja 2020. godine i da traje do leta 2022. godine.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva