:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Decembar 02, 2023   21:10

0

85

Eparhija raško-prizrenska: Spomen ploča u Prištini vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je da je spomenik srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. vraćen na mesto gde se nalazio pre izmeštanja u spomen parku na prištinskom pravoslavnom groblju, u prisustvu predstavnika francuske ambasade i  uz koordinaciju sa Eparhijom raško-prizrenskom.

Bela spomen ploča podignuta u slavu srpskih junaka postradalih u periodu Balkanskih i Prvog svetskog rata, od 1912. do 1918, na kojoj piše ,,Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912 - 1918", bila je pomerena sa donje, bočne strane spomen parka.

,,Izmeštanje spomen ploče obavljeno je uoči ovogodišnjeg Dana pobede 11. novembra bez znanja Crkve i srpske zajednice, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Moleći se za pokoj  junaka iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, blagodarimo Gospodu što je ploča vraćena na mesto gde je ranije stajala i gde leže kosti srpskih boraca", navodi se u saopštenju Eparhije.

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika srpskim ratnicima postavljena ploča sa napisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu". 

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmeštanje je sprovedeno bez znanja Eparhije raško-prizrenske SPC, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Izvor: Saopštenje; foto: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva