:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2021   14:13

0

182

Epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM sve ozbiljnija

Prema poslednjim podacima  Kriznog štaba, u srpskim sredinama na Kosovu od 160 terstiranih, 78 je pozitivno na koronavirus, a jedna  osoba je preminula. U KBC  u Severnoj Mitrovici, hospitalizovano je 74 pacijenta,od toga polovina je na kiseoničnoj potpori dok su tri osobe na respiraturu.

Epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu je veoma ozbiljna. Broj novoobolelih i hospitalizovanih iz dana u dan raste. Tokom poslednje dve nedelje, od ukupnog broja testiranih gotovo polovina je pozitivna na koronavirus, istakao je direktor KBC Kosovska Mitrovica dr Zlatan Elek. 

„Na stacionarnom lečenju ima 74 pacijenta, od toga 38 pacijenata na kiseoničkoj terapiji, četiri pacijenta u respiratornom centru od kojih su tri na respiratoru. Poražavajući podatak od juče jeste da od 160 testiranih 78 je bilo pozitivno“, rekao je dr Elek i dodao da među novozaraženim prednjače nevakcinisani pacijenti.

Dr Elek je naglasio da među novoobolelima ima i vakcinisanih ali sa mnogo blažom kliničkom slikom. 

On je apelovao na građane da pokažu veći stepen odgovornosti prema svom i zdravlju drugih i vakcinišu se.

„Vakcinacija se i dalje sprovodi nesmetano, to je kontinuiran proces ali je pitanje koliko mi to ozbiljno shvatamo. Države u oruženju i u Evropskoj uniji  koje imaju veliki broj vakcinisanih polako ukidaju mere i vraćaju se normalnom životu“, istakao je dr Elek i izrazio uverenje da će i građani Srbije pokazati veći stepen društvene odgovornosti i vakcinisati se.

KBC u Severnoj Mitrovici ima dovoljno kapaciteta, lekova i stručnog osoblja za lečenje kovid obolelih, a testiranje na koronavirus u PCR laboratoriji vrši se tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom.

Izvor: TV Most

KiMepidemijska situacijaDr Zlatan ElekKBC Severna Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva