:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 23, 2022   14:12

0

183

Episkop Teodosije: Crkva je uteha našem narodu na KiM

Prisustvo crkve na Kosovu i Metohiji je veličanstvena uteha našem narodu, jer nezavisno od teških političkih i istorijskih realnosti kroz koje naš verni narod vekovima prolazi, mi opstajemo i ostajemo samo ako smo vezani za Hrista i ukoliko smo svesni značenja Kosovskog zaveta Svetog kneza Lazara, poručio je episkop raško-prizrenski Teodosije.

"Kosovo i Metohija je od velike važnosti ne samo za pravoslavne Srbe već i za sve pravoslavne na svetu", rekao je episkop u intervjuu današnjoj "Politici" i dodao da naša kosovskometohijska tradicija nadilazi ono što je ograničeno i tako ima svoju duhovnu dimenziju.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da Crkva oseća posebnu odgovornost da ostane na braniku svoje vere, otačastva i svetosavskog predanja, jer zna da samo svojim primerom i životom može biti uteha i ohrabrenje svom narodu.

"Hristos je došao da nam objavi Carstvo Božije, koje je drugačije od prolaznih carstava ovog sveta. On nije doneo neku socijalnu ili polittičku ideologiju i nije došao da nas uči da gradimo mir kroz konferencije i samo ljdskim naporima, već da sami svojim životom budemo oruđe mira i razumevanja među ljudima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, mnogi to ne razmeju i očekuju od Crkve da se oglašava kao politička organizacija o svemu što se dešava.

"Uloga Crkve nije da podeli ljude, već da ih poveže u svesti da smo svi pozvani da budemo udovi Tela Hristovog", poručio je episkop raško-prizrenski.

On je naglasio da, ako Crkva nekada i reaguje to bi trebalo da čini ne radi političke ili ideološke konforntacije, već da bi pomogla vernom narodu i očuvala život Crkve.

Čestitajući vaškršnje praznike uz tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse -Vaistinu vaskrse!", episkop Teodosije je uputio poziv da "budemo i sami blagovesnici ovog mira Hristovog, u našim porodicama, na poslu, gde god živeli".

"Tako ćemo istinski otvoriti svoje srce da učestvujemo u punoći radosti tajne Vaskresenja Hristovog", poručio je episkop Teodosije.

On je rekao da je Vaskrsenje Hristovo ključni događaj u istoriji čovečanstva, istorijski i nadistorijski događaj i zaista "najveća revolucija" čovečanstva.

TeodosijeKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva