:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Maj 14, 2020   8:28

0

215

Episkop Teodosije osudio hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika SPC u Nikšiću

Episkop Teodosije najoštrije je osudio najnoviji progon Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika u Nikšiću, objavila je Eparhija Raško-prizrenska.

"Ovo najnovije nasilje nad našom Crkvom koja je izložena neviđenim pritiscima još od bezakonog proglašenja spornog zakona o veroispovesti pod pretnjama otimanja naših vekovnih svetinjama, duboko ugrožava mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu i predstavlja primer najgrubljeg kršenja slobode veroispovesti i negiranja duhovnog i narodnog identiteta našeg vernog naroda", saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.

Imajući posebno u vidu, kako se navodi, koliko su arhijereji sa svojim sveštenstvom i monaštvom iz Crne Gore i Hercegovine među prvima svih ovih godina stajali na braniku očuvanja Crkve i naroda na Kosovu, vladika Teodosije je izrazio molitvenu nadu da će vlasti u Podgorici prestati sa nerazumnim progonom Crkve i stvaranjem podela u narodu i nepravedno pritvorenog episkopa Joanikija i njegove sveštenike što pre pustiti na slobodu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je sa monahinjama manastira Gračanice služio molebni kanon Presvetoj Bogorodici kao izraz molitvene podrške stradalnim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Crkve u Crnoj Gori, koji su izloženi progonu tamošnjih vlasti.

Po blagoslovu episkopa, molebni kanoni će biti služeni svakodnevno u svim manastirima Eparhije. Toj inicijativi pridružio se i stavropigijalni manastir Pećka Patrijaršija, pa će se molitve za pastire i verni narod u Crnoj Gori uznositi pred moštima svetih pećkih arhiepiskopa i patrijaraha, Sv. Kralja Stefana Dečanskog, Sv. Joanikija Devičkog, Sv. Petra Koriškog i drugih svetitelja koji su prosijali na ovim svetim prostorima Stare Srbije, navedeno je na sajtu Eparhije Raško-prizrenske. ⠀⠀

Izvor: Kosovo online

SPCJoanikijeTeodosijehapšenjeCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva