:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2020   10:50

0

203

Episkopski savet u poseti Stejt departmentu: Upoznali američke zvaničnike sa situacijom u Crnoj Gori

Episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević upozorili su da novousvojeni Zakon, koji „do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste pravoslavnih vernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih veroispovesti, korenito i nedopustivo zadire u slobodu veroispovesti, posebno u kolektivnom aspektu“.

 

Izaslanici Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori episkop Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević imali su sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije tvrde da je u razgovoru sa američkom stranom konstatovano da je sporni crnogorski zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije nego i izričitom stavu visokog ambasadora SAD za verske slobode, g. Sema Braunbeka, iskazanom prilikom njegove posete Crnoj Gori 15. novembra 2019. godine, prenose „Vijesti“.

"U neobično dugačkom i plodnom razgovoru sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta razmatrani su trenutna situacija i stanje osnovnih ljudskih prava u Crnoj Gori – poštovanje  vjerskih sloboda, prava na posjedovanje imovine, prava na okupljanje i prava slobodnog govora, kao i primjeri vjerske, jezičke i nacionalne diskriminacije u toj zemlji", navodi se u saopštenju.

Oni su upozorili da novousvojeni Zakon o slobodi veroispovesti države Crne Gore, koji „do današnjeg dana izaziva masovne mirne proteste  pravoslavnih vernika, i srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih   veroispovesti, korenito i nedopustivo zadire u slobodu veroispovesti, posebno u kolektivnom aspektu".

„Najproblematičnije odredbe zakona su one koje je Vlada proglasila za „politička pitanja“. To su pitanja nove evidencije i registracije crkava i verskih zajednica i konfiskacije njihove imovine – sakralnih objekata i zemljišta koje im vekovima zakonito pripada. Za tu potrebu, Vlada je uvela i neprihvatljivu retroaktivnu primenu prava koja je i samim Ustavom Crne Gore zabranjena", navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije tvrde da je u razgovoru sa američkom stranom konstatovano  da je sporni crnogorski zakon usvojen bez sveobuhvatnog, institucionalnog i prema javnosti otvorenog dijaloga, ne samo protivno preporukama Venecijanske komisije nego i izričitom stavu visokog ambasadora SAD za verske slobode, g. Sema Braunbeka, iskazanom prilikom njegove posete Crnoj Gori 15. novembra 2019.g.

„Naši predstavnici su takođe ukazali da se iz analize ovog Zakona jasno vidi da najznačajnije preporuke Venecijanske komisije od 24. juna 2019.g. ili nijesu usvojene ili su minimizovane do besmisla, i da takođe ni veoma važne i obavezujuće preporuke OEBS/ODHIR iz Smernica iz 2004. i 2014. godine uopšte nisu uvrštene u tekst zakona. Po njihovim rečima, obiluje pravnim normama koje su u suprotnosti sa Ustavom i članom 9 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Osim toga, nijedan predlog pravne prirode, koji je  Episkopski savet dao, nije bio usvojen.Izaslanici Episkopskog saveta istakli su, najzad, da je sporni zakon  u funkciji diskriminacije prvenstveno naše Crkve kao najmnogoljudnije (o tome su više puta govorili i najviši predstavnici Vlade i Skupštine Crne Gore), jer uvodi pravni partikularizam, pravnu likvidaciju stečenog i sudski potvrđenog pravnog subjektiviteta naše Crkve i konfiskaciju crkvene sakralne i ostale nepokretne imovine u ad hok diskriminatornom postupku", navodi se u saopštenju.

Izaslanstvo Episkopskog saveta  nastavlja svoju posetu glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, gde će i narednih dana imati sastanke  sa američkim državnim zvaničnicima.

Izvor: Sputnik

Mitropolija crnogorsko-primorskaSADepiskop MetodijeRadomir Nikčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva