:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Januar 13, 2022   16:07

0

141

Erdogan: EU ignorisala napore Turske za poboljšanje odnosa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas ambasadorima iz Evropske unije da evropski blok nije pružio značajnu podršku u borbi protiv migracija i da nije uzvratio na napore Turske da se poboljšaju odnosi.

Erdogan je u obraćanju ambasadorima zemalja EU, na sastanku u Ankari, istakao da Turska želi da uspostavi veze sa blokom na "čvršćoj osnovi", ali da je bila podvrgnuta "taktici odugovlačenja".

"Sa tugom želim da konstatujem da nismo dobili odgovor koji smo želeli od strane EU na ove korake", izjavio je Erdogan.

EU je u martu 2016. godine postigla sporazum sa Turskom da zaustavi priliv izbeglica u blok i da Ankara pruži utočište Sirijcima koji beže od rata iz svoje zemlje, u zamenu za dobijanje više milijardi evra za svoje projekte.

U Turskoj trenutno boravi oko četiri miliona sirijskih izbeglica, što je najveća izbeglička populacija na svetu, a zvanična Ankara je saopštila da više neće primati migrante.

"Turska nije dobila značajnu podršku od EU u borbi protiv migracija", izjavio je Erdogan, dodajući da nije moguće ostvariti "produbljenu saradnju" po tom pitanju sve dok se ne ažuriraju uslovi sporazuma iz 2016. godine.

"Kriza u Belorusiji je još jednom pokazala da je blok lišen održive politike u borbi protiv migracija", poručio je Erdogan, aludirajući na spor između Minska i EU povodom više miliona migranata zaglavljenih na njihovim granicama.

Izvor: T a n j u g

Redžep Tajip ErdoganTurskaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva