:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2022   16:35

0

114

Erdogan i Putin o resenjima za nastavak sporazuma o žitu

Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu, rekao je danas predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Predsednik Erdogan je rekao da Turska nastavlja da unapređuje neophodne inicijative svim stranama za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem Istanbulskog memoranduma o snabdevanju žitom“, saopšteno je iz kabineta predsednika Turske, prenosi TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je ministar Sergej Šojgu razgovarao danas o sporazumu o žitu sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom, što je drugi put za dva dana.

Kako je preciziralo ministarstvo, telefonski razgovor je održan na inicijativu Turske.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima Čavušoglu je najavio da će turski predsednik u narednim danima razgovarati o ovom pitanju sa liderima Rusije i Ukrajine.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Izvor: T a n j u g; Foto: Kremlin.ru

ErdoganPutinsporazum o žitu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva