:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   17:49

0

47

Erdogan: Kritike zbog Aja Sofije napad na suverenitet Turske

Kritike na račun Turske zbog mogućeg pretvaranja čuvene Aja Sofije iz muzeja u džamiju napad su na suverenitet turske države, kaže predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan.

"Optužbe protiv naše zemlje o Aja Sofiji direktno ciljaju naša suverena prava", rekao je Erdogan komentarišući zabrinutost zbog predloga Zapada, posebno Grčke, Francuske i SAD, prenosi Rojters.

"Odlučni smo da nastavimo da štitimo prava muslimana, većinske vere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vera i religija", dodao je on na svečanom otvaranju druge džamije u Istanbulu.

Erdogan je predložio vraćanje statusa džamije zdanju u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas jednog od najposećenijih spomenika u zemlji koji je pod zaštitom Uneska.

Turski sud u četvrtak je saslušao sve činjenice u vezi s pretvaranjem Svete Sofije u džamiju i presudiće u roku od 15 dana.

Ranije ove nedelje Turska je saopštila da je "šokirana" time što je državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao Erdogana da ne nastavlja s planom.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da struktura iz šestog veka, koja je devet vekova služila kao hrišćanska katedrala pre osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine, mora ostati otvorena za sve.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?