Erdogan: Kritike zbog Aja Sofije napad na suverenitet Turske

:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2020   17:49

0

21

Erdogan: Kritike zbog Aja Sofije napad na suverenitet Turske

Kritike na račun Turske zbog mogućeg pretvaranja čuvene Aja Sofije iz muzeja u džamiju napad su na suverenitet turske države, kaže predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan.

"Optužbe protiv naše zemlje o Aja Sofiji direktno ciljaju naša suverena prava", rekao je Erdogan komentarišući zabrinutost zbog predloga Zapada, posebno Grčke, Francuske i SAD, prenosi Rojters.

"Odlučni smo da nastavimo da štitimo prava muslimana, većinske vere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vera i religija", dodao je on na svečanom otvaranju druge džamije u Istanbulu.

Erdogan je predložio vraćanje statusa džamije zdanju u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas jednog od najposećenijih spomenika u zemlji koji je pod zaštitom Uneska.

Turski sud u četvrtak je saslušao sve činjenice u vezi s pretvaranjem Svete Sofije u džamiju i presudiće u roku od 15 dana.

Ranije ove nedelje Turska je saopštila da je "šokirana" time što je državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao Erdogana da ne nastavlja s planom.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da struktura iz šestog veka, koja je devet vekova služila kao hrišćanska katedrala pre osmanskog osvajanja Carigrada 1453. godine, mora ostati otvorena za sve.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva