:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2022   13:58

0

133

Erdogan: Nadam se skorom postizanju sporazuma i za tablice na Kosovu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada da će u najskorije vreme biti postignut i sporazum po pitanju registarskih tablica sa Kosovom, kao i kada je reč o drugim spornim pitanjima.

"Veoma smo zadovoljni da je postignut sporazum kada je reč o prelasku granica samo sa ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je reč o registrarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vreme, kao i po drugim problematičnim pitanjima", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom.

Istakao je da će Turska nastaviti iskreno da podržava rešavanje problema kroz dijalog.

"Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristrasan. I spremni smo da uradimo ono što je deo naše uloge kada je reč o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice", naveo je Erdogan.

Naglasio je da će njegova poseta Srbiji dovesti do specijalnih rezultata za dve zemlje, kao i ovaj region.

"Hvala dragom prijatelju Vučiću za njegovom iskrenom gostoprimstvu, u ime svoje delegacije i naroda", poručio je Erdogan.

Još jednom smo potvrdili značaj koji polažemo kada su u pitanju mir, rad i razvoj na Balkanu, istakao je Erdogan.

Predsednik Turske je na početku obraćanja pozdravio Vučića, kako je rekao, od srca i dodao da ima veliko poštovanje prema Vučiću, kao i da to kaže u ime svog naroda.

Zahvalio je Vučiću na iskrenom gostoprimstvu i razgovoru u četiri oka i naglasio da su to bili veoma plodni razgovori.

Kako je rekao, u razgovorima su posvetili veliku pažnju narednim koracima koje će preduzeti i razmenili stavove o reigonu i međunarodnim pitanjima.

Erdogan je naglasio da će protokol koji je potpisan o putavanju između dve zemlje samo uz ličnu kartu unaprediti odnose dve zemlje, kao i da će zbog toga broj od 300.000 srpskih turista koji su ove godine posetili Tursku biti još veći.

Predsednik Turske je rekao da će Srbija biti šesta zemlja u kojoj će putovanje biti moguće uz korišćenje lične karte sa čipom.

"Od juče u BiH smo preduzeli prve korake ka ovome i na Generaljnoj skupštini UN biće potpisani sporazumi", naveo je Erdogan.

Istakao je da su privredni i trgovinski odnosi pokretač saradnje Srbije i Turske i da je trgovinska razmena dve zemlje nastavila rast uprkos pandemiji i prošle godine bila veća za 33 odsto.

On je kazao da je prošle godine dostila oko dve milijarde dolara, a da je cilj da dostigne pet milijardi i da će se na tome raditi u narednom periodu.

Erdogan je kazao da će danas biti održan poslovni forum kompanija iz dve zemlje i istakao se u Srbiji zajedno sa Turskom realizuje oko 50 projekata u vrednosti 847 miliona dolara i zahvalio Vučiću na podršci turskim invstitorima.

Takođe, kaže da je gradnja novog puta Novi Pazar - Tutin deo vizionarskog pristupa predsednika Vučića.

Erdogan je dodao da je turska agencija za saradnju Tika realizovala 350 projekata i aktivnosti i najavio da će uskoro početi i obnova Bajrakli džamije koja je zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe.

Dodao je i da mnogi građani Turske dolaze drumskim saobraćajem u Srbiju i odlaze u Niš, zbog čega je u tom gradu otvoreno konzularno predstavništvo.

Ono će služiti i našim građanima i razvoju privrednih i kulturnih odnosa, naveo je Erdogan.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ErdoganKiMregistarske tablicedijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva