:

:

TV Most

clock

April 08, 2019   20:51

0

174

Erdogan: Naše suvereno pravo je da kupimo S-400

Suvereno pravo Turske je da od Rusije kupi raketni sistem odbrane S-400, izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Već smo napravili plan o uvođenju dogovora za S-400. Napravili smo odgovarajuće korake, sada je sve gotovo. Nakon što je sve to obavljeno, treba li neko da se tome protivi, da traži da se ugovor poništi, da ne prizna našu opciju? Kada smo postigli sporazum i potpisali ugovor, prirodno je da idemo napred. To je naše suvereno pravo. Niko ne može da zahteva da ga se odreknemo", rekao je Erdogan, prenosi TASS.

Putin je ranije nagovestio da bi zvanična Moskva i Ankara mogle da započnu zajedničku proizvodnju visokotehnološke vojne opreme.

"Moguće je da ćemo započeti zajednički razvoj i proizvodnju visokotehnološke vojne opreme", rekao je Putin na konferenciji za štampu nakon sastanka sa Erdoganom, prenosi TASS.

Rusija je i dalje veran dostavljač gasa Turskoj, dodaje predsednik Rusije.

"Turska ima mnogo ugovora na polju dostave gasa, ali daleko je od toga da svi ispunjavaju svoje ugovorene obaveze. Rusija ih stabilno ispunjava, po pitanju zapremine i cena", rekao je Putin.

Putin i Erdogan dogovorili "tampon zonu" u Idlibu

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su stvaranje "demilitarizovane zone" u sirijskoj provinciji Idlib, prenosi RT. Erdogan je na sastanku u Moskvi kupovinu raketnog sistema S–400 nazvao "suverenim pravom Turske".

Rusija i Turska dogovorile su stvaranje "tampon zone" između militanata i vladinih trupa u sirijskoj pokrajini Idlib, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon višesatnih razgovora s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, navodi RT.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da će ta zona u Idlibu sprečiti novu krizu u Siriji. 

"Fokusirali smo se na situaciju u pokrajini Idlib, s obzirom na prisustvo velikih militantnih grupa i njihove tamošnje infrastrukture", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora usmerenih na rešavanje krize.

Prema njegovim rečima, dogovorili su se da stvore tampon zonu između vladinih trupa i militanata pre 15. oktobra.

"Zona će biti široka od 15 do 20 kilometara, bez tvrdokornih militanata u tom području, uključujući i Jabhat Al-Nusru", istakao je Putin.

Putin je naveo da će, kao deo rešenja, svo teško naoružanje, uključujući tenkove i artiljeriju, biti povučeno iz zone pre 10. oktobra.

Zonom će patrolirati ruske i turske vojne jedinice.

"Teritorija pod kontrolom sirijske opozicije mora biti demilitarizovana i sirijska opozicija koja drži te teritorije ostaće tamo. Međutim, zajedno sa Rusijom ćemo učiniti napore da očistimo te teritorije od radikalnih elemenata ", kazao je Erdogan.

Izvor: Танјуг, RT.COM, RTS

ErdoganPutinS-400
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva