:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2022   14:33

0

143

Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je danas nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine preko pomorskog humanitarnog koridora.

Erdogan je, u obraćanju parlamentu, rekao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom telefonskog razgovora obavestio turskog kolegu Hulusija Akara da je nastavljena isporuka žitarica iz Ukrajine.

Turski ptredsednik je kazao i da je sa Rusijom postignut dogovor o snabdevanju žitaricama siromašnih zemalja u Africi, prenosi TASS.

"Pre svega, koridor će služiti za isporuke siromašnim zemljama Afrike, naročito Džibutiju i Sudanu", objasnio je Erdogan.

Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin juče su razgovarali telefonom o sporazumu o žitaricama i uslovima za nastavak njegovog sprovođenja.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će Rusija nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

Ukrajina: Rusija ponovo u sporazumu jer bi i bez nje bio na snazi

Rusija nastavlja učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita zbog toga što je shvatila da će ta inicijativa biti i dalje sprovođena i bez njenog učešća, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Podoljak je za Rojters naveo da odluka Moskve pokazuje da su propale ruska ucena i pretnje kada su se suočile sa odlučnim odgovorom ostalih zemalja u vezi sa sporazumom o žitu.

Rusija se postiđena vraća inicijativi jer je shvatila da će i bez Moskve funkcionisati koridor za izvoz ukrajinskog žita, a to pokazuje da je Rusija uvek inferiorna prema onima koji snažno brane svoje argumente, ocenio je Podoljak.

Rusija će nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, koji je postigla sa Ukrajinom u julu, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, nakon ukrajinskog napada dronom na rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju zbog čega, kako je navela, ne može da garantuje bezbednost civilnim brodovima.

Izvor: T a n j u g

ErdoganRusijaUkrajinasporazum o žitu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva