:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Maj 29, 2022   14:47

0

163

Erdogan: Nema turskog "da" zemljama koje podržavaju terorizam

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da prošlonedeljni razgovori sa finskim i švedskim delegacijama nisu bili na očekivanom nivou i da Ankara ne može da kaže "da" zemljama koje podržavaju terorizam da uđu u NATO, javila je danas turska državna televizija TRT aber.

Turska se protivi pridruživanju Švedske i Finske Alijansi, a navodi se da je Erdogan rekao novinarim, po povratku iz jučerašnje posete Azerbejdžanu, da te zemlje nisu ni poštene, ni iskrene, preneo je Rojters.

"Sve dok je Tajip Erdogan na čelu Republike Turske, definitivno ne možemo reći 'da' ulasku u NATO zemljama koje podržavaju terorizam", istakao je on.

Razgovaraću sutra sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da sutra razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

"Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO", rekao je Erdogan novinarima po povratku iz posete Azerbejdžanu, javila je televizija NTV, preneo je TAS S.

"Mi sanjamo da će se rat između Rusije i Ukrajine što pre završiti mirom, ali da se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan", ocenio je Erdogan.

"U ponedeljak ću imati telefonske razgovore i sa (predsednikom) Rusije i (predsednikom) Ukrajine. Nastavićemo da pozivamo strane da koriste kanale dijaloga i diplomatije", istakao je turski lider.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da je razgovor Putina sa Erdoganom planiran za sutra.

Izvor: T a n j u g

Redžep Tajip ErdoganNATOŠvedskaFinskaRusijaVladimir PutinVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva