:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2022   16:01

0

96

Erdogan protiv nametanja izmena Izbornog zakona u BiH; Dodik: Erdogan bi trebalo da bude primer onima sa Zapada

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Sarajevu da se protivi bilo kakvom nametanju odluka kada je reč o izmenama Izbornog zakona BiH.   

Erdogan je u Sarajevo doputovao u okviru trodnevne regionalne turneje, koja pored BiH obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Turski predsednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsedništva BiH i prisustvovati Poslovnom forumu Turska - BiH.

Ukazao je da je ostalo još mesec do izbora i da za izmene Izbornog zakona nema vremena.

"Intervencija visokog predstavnika je pretnja demokratskom procesu. Želimo da izbori dobro prođu", poručio je Erdogan, prenela je sarajevska N1 tv.

Predsednik Turske je najavio da će jačanje veza dveju država biti nastavljeno, a kao jedan od načina osnaživanja tih odnose, odlučeno je, kazao je, da drzavljani Turske i Bosne i Hercegovine ubuduće granice dveju držzava prelaze samo uz ličnu kartu.

Sličan sporazum, rekao je Erdogan, Turska će sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije je to, potsetio je, urađeno sa Bugarskom.

Erdogan je rekao da su u razgovoru sa zvaničnicima BiH otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu.

Govoreći o izborima i političkim problemima koji izazivaju krizu u BiH, Erdogan je rekao da su predstojeći Opšti izbori u BiH od velike važnosti.

"Još jednom sam istakao važnost koji pridajemo miru, kao i našu podršku BiH. Ovu državu očekuje u narednom periodu intenzivna politička agenda i od vitalnog je značaja da izbori budu transparentni. To je važno za celu regiju. Zbog toga promovisanje izborne atmosfere posebno je važno za mir i stabilnost BiH. Želim da izborni rezultati budu od korisiti za celu BiH", rekao je Erdogan.

Još jednom je naglasio spremnost Turske da uz saglasnost svih strana "da sve od sebe kako bi se prevazišli problemi u BiH".

Razgovarano je, kazao je, i o unapređenju odnosa u regionu, a glavni projekat koji bi tome doprineo je gradnja autoputa Sarajevo - Beograd, koji će, kako je kazao, približiti ne samo države, već i narode, preneo je sarajevski portal Klix.

"Veliku važnost pridajemo projektu autoputa. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija, i naložili smo da se što pre uklone ti problemi", rekao je predsednik Turske.

Dodik: Erdogan bi trebalo da bude primer onima sa Zapada

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana BiH važna i daje elan za rešavanje problema.

"Želim da istaknem pitanja o kojima je Erdogan govorio. Uvek izvršimo pomake, važna je stvar oko ličnih karata i mi to podržavamo kao i niz drugih pitanja, do toga da se formira zajednički tim između zemalja da se bave energetikom", rekao je Dodik novinarima posle sastanka Predsedništva BiH sa predsednikom Turske.

Dodik je zahvalio predsedniku Turske na stavu da BiH sama treba da rešava unutrašnja pitanja, bez nametanja sa strane.

"Predsednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste sa emocijama i simpatijama, ali i sa pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rešavati stvari ovde u BiH - treba zajedno da donosimo najbolja moguća rešenja bez nametanja sa strane", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da je Erdogan došao u BiH sa paketom pomoći bez političkih uslovljavanja.

"To je nešto što bi moglo da bude primer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovde dolaze pomalo besni da nam drže lekcije kako treba da organizujemo naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji treba da sređujemo dugo godina posle", naveo je Dodik.

Dodik je zahvalio Erdoganu i što je uticao na to da se BiH obezbedi đubrivo iz Turske kako poljoprivredna proizvodnja ne bi bila ugrožena.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

BiHErdoganDodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva