:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2023   8:41

0

69

Erdogan putuje u Njujork na Generalnu skupštinu UN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otputovaće u Njujork kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN, usred pojačanih tenzija sa Vašingtonom po pitanjima Sirije i Rusije, preneo je Blumberg.

Očekuje se da će Erdogan doputovati u Njujork, samo dan nakon što je Turska odbacila optužbe SAD o regrutovanju dece vojnika u redove pobunjenika koje Turska podržava u Siriji, i dok se Vašington priprema da uvede sankcije za pet turskih kompanija i jednom turskom pojedincu zbog navodnog pomaganja Rusiji da izbegne sankcije, navodi Blumberg.

Očekuje se da će se Erdogan u Njujorku sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Erdogan je ranije danas rekao da bi Turska mogla da se "rastane" s Evropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.

Tenzije između Ankare i Vašingtona porasle su u trenutku kada Turska nastoji da obezbedi podršku predsednika SAD Džozefa Bajdena za kupovinu ratnih aviona F-16 i dodatne opreme za nadogradnju postojeće flote, kao i za privlačenje stranih investicija u Tursku.

Na samitu G-20 u Nju Delhiju prošle nedelje, Erdogan je izrazio razočarenje zbog zahteva SAD da odobrenje Turske za ulazak Švedske u Severnoatlantski savez bude preduslov za prodaju ratnih aviona F-16 Ankari, što je Bajden izneo prilikom sastanka sa turskim liderom.

Izvor: T a n j u g

ErdoganGeneralna skupština UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva