:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2022   18:08

0

187

Erdogan razgovarao sa Putinom i Zelenskim o Sporazumu za žito

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o promenama sporazuma o izvozu žita na Crno more, kako bi obe strane povećale izvoz.

Zelenski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je sa Erdoganom „razgovarao o daljem radu i mogućem povećanju žitnog izvoza“.

Kako navodi Rojters, Moskva traži veće garancije za sopstveni izvoz hrane i đubriva, dok Kijev želi da se sporazum proširi kako bi se povećao broj ukrajinskih luka koje bi učestvovale u izvozu.

Tursko predsedništvo je saopštilo da je Erdogan pozvao Putina na brzi prekid sukoba u Ukrajini i rekao da bi Moskva mogla da počne da radi na izvozu više prehrambenih proizvoda i robe kroz crnomorski žitni koridor.

''Dogovor zahteva uklanjanje prepreka za odgovarajuće snabdevanje đubrivom iz Rusije radi ispunjavanja zahteva zemalja kojima je ono najviše potrebno“, saopšeno je danas iz Kremlja.

U tom saopštenju se navodi da su Erdogan i Putin razgovarali i o ruskom predlogu za stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj za izvoz ruskog prirodnog gasa, što je ideja koju je Putin predložio u oktobru kao način da se preusmere zalihe gasa iz ruskog gasovoda Severni tok oštećenog u septembarskim eksplozijama ka  Evropi.

Putin i Erdogan su takođe razgovarali rešavanju situacije u Siriji u kontekstu poštovanja odredbi rusko-turskog memoranduma o razumevanju potpisanog 2019.

Rusija je pozvala Ujedinjene nacije da podstaknu Zapad da ukine neke sankcije, kako bi se osiguralo da Moskva može slobodno da izvozi svoje đubrivo i poljoprivredne proizvode, što predstavlja deo crnomorskog sporazuma o žitu za koji Moskva kaže da nije sproveden.

Rojters podseća da su Ukrajina i Rusija među najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima žitarica, a da je blokada ukrajinskih luka nakon početka sukoba pretila da izazove globalnu krizu sa hranom, što je izbegnuto sporazumom o izvozu žitarica crnim morem, u kojem su posredovale Turska i UN.

Izvor: T a n j u g; Foto: Rojters

ErdoganPutinZelenskiSporazum o žituRusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva