:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2020   20:15

0

130

Erdogan s NATO i EU o migrantskoj krizi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas u Briselu Evropsku uniju da više pomogne u zbrinjavanju izbeglica iz Sirije, pošto su ga neki zvaničnici EU optužili za "ucenu" jer je pustio migrante ka Evropi, javlja AP.

Hiljade izbeglica nalazi se na granicama Turske i članice EU Grčke, pošto je Erdoganova vlada saopštila da ih više neće sprečavati da krenu ka Evropi.

U Turskoj se nalazi više od 3,5 miliona izbeglica iz Sirije.

Članice EU podržale su Grčku, koja je kao i Turska članica NATO, ocenjujući da je ona "štit" na granicama Evrope.

"Izvan je razuma i poimanja da sused i saveznička zemlja može nas da označi kao uzrok nekontrolisane migracije", rekao je Erdogan novinarima u Briselu posle razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Erdogan je ranije optužio EU da ne ispunjava svoje obaveze, pogotovo finansijske, iz sporazuma 2016. godine o zaustavljanju talasa izbeglica koje su htele da stignu do Evrope.

Posle susreta sa Stoltenbergom, Erdogan se sreo sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, s kojima je razgovarao o sprovođenju sporazuma iz 2016.

Sporazum je predviđao da Turska spreči priliv migranata i izbeglica, za čije bi zbrinjavanje dobila šest milijardi evra, ubrzavanje pregovora o njenom članstvu u EU i ukidanje viza za turske državnjanje.

Mišel je rekao novinarima da Turska i EU imaju različite poglede na različita pitanja i da je zato važno imati iskren i otvoren dijalog.

"Za nas je važno da se sporazum primeni", naglasio je Mišel.

On je dodao da je, pored pitanja migranata za EU važno da s Turskom razmotri razvoj situacije u Siriji i kako da EU politički pomogne i doprinese stabilnosti celog regiona.

Ursula fon der Lajen rekla je da je susret sa Erdoganom "restartovanje dijaloga".

Ona je, takođe, istakla da EU ima obavezu da zaštiti svoje granice, ali i da garantuje osnovna individualna prava ljudima na azil.

Izvor: Танјуг

ErdoganNATOEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva