:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2019   17:47

0

223

Erdogan: Turska će povećati vojnu podršku Libiji

Turska će povećati svoju vojnu podršku međunarodno priznatoj vladi Libije ako je potrebno i proceniće kopnene, vazdušne i morske opcije, izjavio je turski predsednik Redžep Taijip Erdogan, nakon što su dve strane prošlog meseca potpisale sporazum o vojnoj saradnji.

Turska podržava Vladu nacionalnog sporazuma Fajez Seradža (VNS) u Libiji i već je poslala vojne zalihe GNA uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izveštaju stručnjaka UN prošlog meseca, prenosi Rojters.

Turska je takođe rekla da bi mogla da rasporedi trupe u Libiju ako VNS podnese takav zahtev. VNS se mesecima bori protiv ofanzive snaga Kalife Haftara na istoka zemlje. Haftarove snage dobile su podršku od Rusije, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prošlog meseca, Turska i VNS potpisali su sporazum o jačanju vojne saradnje i poseban sporazum o pomorskim granicama, koji je razbesneo Grčku.

Dok Grčka tvrdi da sporazum krši međunarodno pravo, Turska odbacuje te optužbe, uz obrazloženje da ima za cilj da zaštiti svoja prava na istoku Sredozemlja. Erdogan je u neđelju rekao da se Turska "apsolutno" neće odbiti od sporazuma sa Libijom.

Izvor: Танјуг

ErdoganTurskaLibija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva