:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2019   15:18

0

301

Erdogan u Ohridu povodom rekonstrukcije džamije

Turska ambasadorka u Severnoj Makedoniji Tulin Erkal Kara najavila je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovati svečanosti promovisanja rekonstruisanog objekta Alipašine džamije u Ohridu, prenosi portal a1on.

Ona je dodala da se pregovora o usaglašavanju termina sa makedonskim vlastima o prisustvu turskog predsednika tokom svečanosti otvaranja obnovljene džamije.

„Predsedniku Erdoganu bio je san restauracija ovog objekta. Republika Turska i Republika Severna Makedonija su bratske zemlje. Turska preko agencije TIKA i vakavskog udruženja je renovirala više objekata u Severnoj Makedoniji. Naše prijateljstvo je zauvek i dugoročno“, rekla je turska ambasadorska u Skoplju.

Alipašina džamija je bila rekonstruisana i renovirana u skladu sa odlukom Uprave o zaštiti kulturno-istorijskog nasleđa, uz finansijsku podršku Turske. Ambasadorka Turske dodala je i da ne vidi ništa sporno u rekonstrukciji, jer, kako je ona navela, ispoštovano je bilo sve što je bilo dogovoreno između dve zemlje. Inače, reč je o rekonstrukciji koja je sporna za ohridsko udruženja „Savest“ zbog, kako kažu, izgradnje nelegalno-visokog minareta.

Pre predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izgradnju minareta je stopirala Uprava za zaštitu kulturnog nasleđa, međutim, Državni građevinski inspektorat nikada nije postupio po nalogu pomenute uprave.

Makedonski premijer je najavio da će se baviti ovim problemom nakon predsedničkih izbora, dok je predsednik udruženja „Savest“ Mihail Trendafilov Nanče izjavio da su oni bili naivni što su poverovali da će premijer održati obećanje, te da su velike partije već dogovorili izgradnju, dok vešto manipulišu građanima.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva