:

:

TV Most

Foto: Naharnet

clock

Januar 18, 2020   21:30

0

175

Eskalacija sukoba u Libanu, 150 povređenih

Više od 150 ljudi povređeno je danas tokom protesta u Bejrutu, kada su bezbednosne snage, u blizini zgrade parlamenta, ispalile suzavac i upotrebile vodene topove kako bi rasterale hiljade demonstranata.

 

Nad tim delom glavnog grada Libana nadvio se gust dim.

Do nereda je došlo kada su pojedini demonstranti gađali kamenjem policiju u blizini parlamenta, dok su drugi uklonili saobraćajne znake i metalne barijere i bacili ih na bezbednosne snage.

Učesnici protesta policiju su gađali i petardama, prenosi AP, dok Rojters navodi da su demonstranti bili "naoružani" granama i saobraćajnim znacima.

Libanski Crveni krst saopštio je da je zdravstvenu pomoć dobilo više od 60 osoba, dok je najmanje 40 prevezeno u bolnicu.

Predsednik Libana Mišel Aun pozvao je komandante vojske i bezbednosnih snaga da obnove mir u Bejrutu, gde je došlo do sukoba bezbednosnih snaga i demonstranata.

Aun ih je pozvao da zaštite bezbednost mirnih demonstranata, kao i javnog i privatnog vlasništva i obnove mir u centru Bejruta, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Libana.

Saad al-Hariri, koji je podneo ostavku kao premijer u oktobru, rekao je da sukobi miru građana.

"To je suluda, sumnjiva i odbojna scena", naveo je on na Tviteru.

Vatrogasci su takođe uspeli da ugase požar, koji je zahvatio protestni kamp u centru grada, gde se oblak dima izdigao iznas šatora koji su goreli.

Za sada nije nije jasno šta je uzrok požara, ističe Rojters.

U Libanu se već tri meseca održavaju protesti protiv političkih elita, koje vladaju zemljom od završetka građanskog rata, koji je trajao od 1975-1990, a demonstranti okrivljuju političare za rasprostranjenu korupciju i loše upravljanje.

Izvor: T a n j u g

BejrutLibandemonstracije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva