:

:

TV Most

clock

Januar 12, 2022   22:00

0

180

Eskobar: Dolazim uskoro na KiM da podržim nastavak dijaloga

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za južnu i centralnu Evropu najavio je da će uskoro doputovati na Zapadni Balkan sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU u dijalogu Beograda i Prištine, da signalizira američku podršku dijalogu i posvećenost funkcionisanju dijaloga.

 

"To je dijalog u kojem posreduje EU, ali SAD ga snažno podržavaju i nadaju se napretku. Moram da istaknem da u tom smislu ovo pitanje Srbije i KiM nije značajno samo za SAD i za Evropu, već i za naše partnere u regionu", rekao je Eskobar i dao primer Albanije rekavši da je ta zemlja bila veoma korisna za dijalog Beograda i Prištine.

On je ocenio da zvanična Tirana konstruktivno razgovara sa obe strane i u potpunosti podržava napore da se uspostavi stabilan odnos na relaciji Beograd - Priština.

Eskobar je potvrdio da će SAD biti veoma angažovane, ali ne samo na rešavanju pitanja KiM, već i u celom regionu i to ne samo u sferi politike već i ekonomskog razvoja, posebno u Albaniji, Srbiji, KiM i Crnoj Gori.

Američki diplomata je naglasio da je neophodno usredsrediti se na etničko pomirenje, regionalnu ekonomsku integraciju, evropske standarde i stvaranje mogućnosti unutar Zapadnog Balkana iz kojih će svi imati koristi.

"Mislim da je upravo vlada Albanije ovo započela inicijativom Otvorenog Balkana, što smatramo da je pozitivan razvoj u regionu, tako da vidim svetlu budućnost. Želimo da budemo deo ovog procesa i znam da i Evropska unija ima isti stav", rekao je Eskobar.

Na pitanje može li inicijativa Otvoreni Balkan biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu, Eskobar je odgovorio odrečno.

"Ne može. Ovo su uslovi pod kojima podržavamo Otvoreni Balkan: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila EU i drugo da ovaj projekat bude otvoren za sve zemlje jer ne može praktično da funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi i autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i u kamionu čekate u redu po pet sati", naveo je Ekobar.

On je pojasnio da zona slobodne trgovine znači da je potrebno imati institucije koje mogu efikasno da upravljaju robom i novcem.

"Dakle, radi se o dva uslova: otvorenost za sve uz odgovarajuće standarde i institucije. To su uslovi naše podrške tom projektu", poručio je Esakobar.

Izvor: T a n j u g

Gabrijel EskobarKiMdijalog BG-PRZapadni BalkanOtvoreeni BalkanEUAlbanijaSAD

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva