:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2023   20:02

0

53

Eskobar o mogućim posledicama za Crnu Goru

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je na "mnogo mogućih posledica" ako Crna Gore ne reši višemesečnu duboku političku i institucionalnu krizu, javlja Glas Amerike. 

"Crna Gora je u veoma dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog skoro nisam video u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dve vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao da potvrdi nove izbore", rekao je.

On je podsetio da na proleće ističe mandat predsednika Mila Đukanovića.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović nedavno je raspisala predsedničke izbore za 19. mart.

"Može se dogoditi da nemaju predsednika da poveri mandat (za sastav Vlade), da nemaju vladu da krenu napred i Ustavni sud da odobri sve odluke i potvrdi rezultate izbora", naglasio je Eskobar za Glas Amerike.

Američki zvaničnik je ponovio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mesta u Ustavnom sudu, "a zatim da se ide na izbore".

"Moraju da počnu sa Ustavnim sudom. I van toga, verujemo - i ankete pokazuju - da ogromna većina građana želi nove izbore", rekao je Eskobar, ocenivši da bi to trebalo da bude početak.

On je, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije, poručio i da je veoma opasna bilo kakva pomisao da se "Ustav menja prostom većinom".

"Već smo rekli da nismo sigurni da bi to bila ustavno validna vlada. Nismo sigurni da bi mogli da se oslonimo na odluke takve vlade. Ohrabrili smo ih da to ne rade", zaključio je Eskobar.

Izvor: FoNet

EskobarCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva