:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 07, 2023   11:30

0

91

Eskobar: Okretanje leđa dogovoru znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

"Prvenstveno moramo odmah smiriti tenzije, a to znači da se nadamo da  gradonačelnici neće pokušati da koriste te zgrade opština i da će se kosovska policija povući iz zgrada, ali i da srpski demonstranti napuste te lokacije. A ako bude novih izbora, i kada dođe do novih izbora, Srbi bi trebalo da na njima učestvuju bez ikakvih preduslova", rekao je Eskobar.

On je istakao da je predsednik Vučić rekao da će učini sve da iskoristi svoj uticaj da Srbi ponovo učestvuju na izborima na severu KiM.

Eskobar je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

"Nadam se da će oni prepoznati da ima jedna posledica, koju sam naznačio, a to je da, kao što sam rekao, okretanje leđa evopskom predlogu znači okretanje leđa EU, a tu je i Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Mi, kao njihovi prijatelji, ohrabrujemo ih da se usklade sa nama i da se dođe do regionalne stabilnosti", rekao je Eskobar.

Dodao je da 'ako Priština ne želi partnerstvo, da će se onda udaljiti od saveza sa NATO-om, što je samo po sebi velika posledica'.

Ponekad se zanemaruje da odnosi SAD i Srbije prevazilaze trenutnu krizu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da odnosi SAD i Srbije prevazilaze trenutnu krizu, što se ponekad zanemaruje.

"Odnosi SAD sa Srbijom i celim regionom prevazilaze trenutnu krizu, ali to sam morao da razjasnim, zato što se to ponekad zanemaruje", rekao je Eskobar.

Obraćajući se novinarima u Beogradu, Eskobar je ocenio da su odnosi SAD i Srbije i dalje značajni, i da u njima dosta pozitivnih stvari.

"Zainteresovani smo da razvijamo bilateralne odnose sa Srbijom, kao i sve prilike koje ti odnosi mogu doneti u domenu obrazovanja, nauke, sporta i, pogotovo, biznisa", rekao je Eskobar na obraćanju novinarima u Beogradu.

On je dodao da postoje planovi da Američka privredna komora u Srbiji poseti Vašington, kako bi se, kako je rekao, istražili načini da se prodube bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje.

Izvor: T a n j u g

Gabrijel EskobarSADEUPrištinaBeogradKiMZSO

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva