:

:

TV Most

Foto: RSE

clock

Jun 04, 2023   13:03

0

116

Eskobar: Tenzije na severu rezultat nesaradnje Prištine sa međunarodnom zajednicom

Eskalacija na severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, rekao je za Bi-Bi-Si američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, uoči dolaska u Prištinu i Beograd.

 

Dodao je da je rast tenzija na severu mogao da se izbegne:

"Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija koronavirusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija."

Eskobar je rekao da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor.

"Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove", pojasnio je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Priština i Beograd, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

"Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu.“

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Gabrijel EskobarKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva