:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 23, 2024   21:15

0

63

Eskobar: Zabrinuti smo što nas Kosovo podriva dijalog, kojem su SAD u potpunosti posvećene

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je Amerika zabrinuta što je Kosovo ne tretira kao partnera i ne radi zajednički na regionalnoj stabilnosti, već podriva dijalog kojem su SAD u potpunosti posvećene. 

Eskobar je izrazio nadu da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara, na kojem će se govoriti o situaciji posle zabrane dinara na Kosovu.

On je, u intervjuu za ,,Glas Amerike", naglasio da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

,,Ne želim da ulazim u to šta su sve posledice, ali mislim da naše izjave u javnosti dovoljno jasno govore o tome kuda idu naši diplomatski i politički odnosi. Veoma smo zabrinuti zato što nas vlada Kosova ne tretira kao partnera, ne rade sa nama na regionalnoj stabilnosti i podrivaju dijalog, kojem su SAD u potpunosti posvećene. Mislim da je ambasador Džefri Hovenijer to najbolje rekao - to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu. Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Kosovo ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU, koji predstavlja celu EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO, Savetu Evrope i mnogim drugim organizacijama", naglasio je Eskobar.

Na pitanje da li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo reči ranije u dijalogu i da li se o tome razgovaralo sa Beogradom, Eskobar ističe dve važne stvari u vezi sa tim:

,,Jedna je da Zajednica opština sa srpskom većinom - čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni - uključuje rešavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim rečima, ovo je problem koji bi bio rešen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promena zakona. Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život".

Istakao je da bi i u Americi, ukoliko bi Poreska uprava jednog dana odlučila da će promeniti poreski sistem, bez uputstva ili obaveštenja, to imalo ogromne posledice po poslovanje.

,,Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative. Našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja, jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom. Ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski i ne bi remetio živote ljudi. Konačno, na samitu u Skoplju, šest država je razgovaralo o sistemu platnog prometa koji bi se mogao primeniti u svim zemljama. Dakle, sve što je Kosovo trebalo da uradi je da sačeka i da dobije transparentan sistem", naveo je Eskobar.

Kada je u pitanju ponašanje Srbije u dijalogu i njeno ispunjavanje obaveza, Eskobar ističe da su očekivanja od Beograda jasna i da su neke stvari ispunili - kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata.

,,Želimo da Srbija to načini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. To se očekuje od Srbije. Ali, postoje još neke stvari koje su obećane, a nisu učinjene - recimo privođenje pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj 24. septembra. To nije deo dijaloga, ali veoma je važno za regionalno pomirenje", kazao je Eskobar.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva