:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2019   20:34

0

225

Ešton: Regionu potrebni hrabri političari da vode zemlje u EU

Iako je region zapadnog Balkana napravio napredak, postoje brojni izazovi da se krene napred, a politika je osnovna karika koja treba da garantuje sigurnu budućnost i regionu su zato potrebni hrabri političari koji će povesti zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, poručila je u Sarajevu bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Ona je na panelu u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD kao neke od izazova navela saradnju među državama regiona, nedostatak sposobnosti da se krene dalje na putu ka EU, kapacitete ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, dodavši da je do sada mnogo toga urađeno, ali i da mnogo toga treba još uraditi.

„Važno je razgovarati o tome kako razviti region koji može delovati integrativno u ekonomskom, ali i političkom smislu, a za to je važno osigurati snažno vođstvo“, rekla je Ešton, dodajući da je izazov i zadržati mlade jer visoki nivo nezaposlenosti i odsustvo prilika navode mlade da odlaze, prenosi Fena.

Budućnost zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, ali, kako je naglasila, ako se pogleda ovaj region sasvim je logično da on bude deo zajedničkog trgovinskog bloka i kao takav da bude deo EU jer se na taj način garantuje prosperitet.

„Pridruživanje nije lak proces, jer su kriterijumi visoki i za to je potrebno vremena. Teško je biti hrabar i povući hrabre poteze, ali to političari treba da urade iako je to dugačko putovanje puno izazova“, rekla je Ešton.

Prema njenom mišljenju, svi zapravo žele isto, mir i sigurnu budućnost, a zadatak političara je da pokušaju da žive i rade za narod i njihove aspiracije jer „kakva je poenta kandidovati se na izborima ukoliko niste spremni pomoći svom narodu“.

Investitorima je potrebna sigurnost da bi ulagali svoj novac a upravo je to ono što političari treba da osiguraju zbog čega se može slobodno reći da je za značajan razvoj ekonomije potrebna politička opredijeljenost da to osiguraju, zaključila je Ketrin Ešton.

Izvor: Танјуг

Ketrin Eštonregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva