:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 12, 2019   10:18

0

72

EU da zaštiti svoj kredibilitet i natera Prištinu da ukine takse

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da niko ne može da ga uveri da međunarodna zajednica nema uticaj i da ne može da natera Prištinu da ukine takse na srpsku robu.

Stefanović je za TV Hepi rekao da EU mora da zaštiti svoj kredibilitet, jer kako Srbija da joj veruje kada prištinske vlasti ne sprovode dogovoreno u Briselu, a gde je EU bila garant pregovora.

"Kako Srbija više da im veruje? Kako da sednemo o bilo čemu i s bilo kim da razgovaramo i da za to bude garant EU? Kako da znamo da će to neko da poštuje i, ako ne bude poštovao, da će imati neku vrstu sankcije. Sada to ne vidimo ", rekao je Stefanović.

On je dodao da sada postoji samo deklarativno zalaganje EU i međunarodne zajednice uopšte, i da su se i u Savetu bezbednosti UN svi složili da su takse štetne i da treba da se ukinu.

Na opaske Prištine da Beograd koči pregovore, Stefanović je rekao da su to besmislene optužbe, da Priština to govori računajući da niko neće izvući Briselski sporazum i postaviti ključno pitanje: "Šta je sa Zajednicom srpskih opština (ZSO)?"

"Mi smo sve uradili i oni ne mogu da navedu jednu stvar koju nismo uradili. Postavlja se pitanje šta ćete da uradite sa ZSO", rekao je Stefanović i dodao da iz Prištine stižu besmisleni odgovori zašto to nije urađeno, da to zabranjuje takozvani ustav Kosova.

Ističe da Srbija hoće da razgovara, jer rukovodstvo Srbije razume da bolja budućnost srpskog naroda ne može da dođe iz sukoba i rata, već može da dođe samo iz zajedničkog dogovora, da ljudi koji žive na KiM, i Srbi i Albanci, žive bolje i kvalitetnije i da nemaju stalni strah da će im upasti specijalne jedinice kosovske policije ROSU. 

Stefanović ocenjuje da je cilj Prištine da se ukine Misija UN sa Kosova i da zbog toga stalno smišljaju i režiraju sukobe između njihovih institucija i UN.

Dodaje da je hapšenje Rusa zaposlenog u Unmniku bilo smišljeno i režirano da se Misija UN povuče sa Kosova. 

Stefanović  podseća da su sadašnji lideri opozicije Vuk Jeremić i Dragan Đilas, dok su bili na vlasti, pregovore o KiM prebacili iz UN u EU. 

"Pregovore su iz UN, gde imamo prijatelje, prebacili u EU gde je većina zemalja priznala nezavisnost Kosova", zaključio je Stefanović.

StefanovićKiMUNZSOROSU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva