:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2022   15:28

0

126

EU daje dodatnih 205 miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

EU danas je izdvojila još 205 miliona evra namenjenih za humanitarnu pomoći Ukrajini, što je ukupnu sumu do sada izdvojenih evropskih sredstava za hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i smeštaj ratom pogođenih Ukrajinaca, podiglo na 700 miliona evra.

Iz Evropske komisije poručuju da su, putem najveće do sada mobilizacije Mehanizma civilne zaštite EU, svih 27 država članica, kao i Turska, Norveška i Severna Makedonija pružile Ukrajini više od 38.000 tona pomoći u vrednosti od 373 miliona evra što uključuje i komplete prve pomoći, hranu, zaštitnu odeću, ali i opremu protiv požara, kamione, mobilne bolnice i energente.

EU je uspostavila i logistička čvorišta za humanitranu pomoć u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj kako bi se pomoć brže isporučivala, kao i dva skladišta humanitarne opreme u samoj Ukrajini.

U Briselu podsećaju da su Ukrajini na raspolaganju i EU rezerve medicinske opreme, a da se preko 500 ukrajinskih pacijenata, uključujući i ranjene vojnike, leči u bolnicama širom Unije.

Evropska komisija danas je sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta potpisala i ugovor vredan 7 miliona evra namenjenih ukrajinskim izbeglicama kojima je potreba psihološka pomoć.

Izvor: T a n j u g

EUUkrajinapomoćratRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva