:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 14, 2021   21:15

0

125

EU: Dijalog najvažniji spoljnopolitički prioritet Prištine

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je danas da je dijalog sa Beogradom najvažniji spoljnopolitički prioritet Prištine.

Stano je ocenio i da su prioriteti vlade Aljbina Kurtija veoma važni u pogledu unutrašnjih poslova.

„Kada su u pitanju vladini prioriteti, među njima ne postoji konkurencija. Kurtijevi unutrašnji prioriteti veoma su važni. Međutim, istovremeno je dijalog najvažniji prioritet kosovske spoljne politike i ne treba ga smatrati podeljenim ili nekompatibilnim sa ostalim prioritetima koje je pomenuo premijer“, rekao je Stano za Kljan Kosova.

Kurti je, piše portal, danas na onlajn sastanku sa liderima diplomatskih misija Evropske unije na Kosovu ponovio vladine prioritete - zapošljavanje, reforma pravosudnog sistema i investicije.

Interes EU za dijalog Beograda i Prištine pozdravila je ministar spoljnih poslova Donika Gervela i napomenula da su u Prištini trenutno usredsređeni na borbu protiv pandemije, ekonomski razvoj i reformu pravosuđa.

Stano je, prenosi portal, istakao da EU očekuje još jedan fokus Prištine na spoljnopolitičkom planu.

"EU i države članice očekuju od novih vlasti u Prištini da se konstruktivno angažuju kako bi nastavile sastanke u dijalogu uz pomoć EU i iskoristile priliku da ovaj važan proces privedu kraju uspešno", rekao je Stano.

Kako portal navodi, Stano još nije saopštio datum i dnevni red sledećeg sastanka Beograda i Prištine u Briselu i dodao da će te informacije biti objavljene u dogledno vreme.

Izvor: T a n j u g

Peter StanoAljbin KurtiPrištinadijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva