:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2020   8:53

0

166

EU domaćin donatorske konferencije za borbu protiv korone

Evropska unija organizovaće danas međunarodnu donatorsku video konferenciju za prikupljanje sredstava za globalni odgovor protiv Kovid-19. U Briselu procenjuju da je svetu potrebno 7,5 milijardi evra za razvoj vakcine, dijagnostike i tretmana protiv novog korona virusa.

"Ovo je svet protiv Kovid-19. I zajedno ćemo pobediti", poručuju iz EU pred konferenciju.

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Italije Đuzepeomo Kontijem i norveškom premijerkom Ernom Solberg biće domaćini donatorske konferencije koja bi trebalo da prikupi finansijska sredstva za zajedničku globalnu borbu protiv Kovid-19.

"Odgovor na korona virus može biti jedino globalan. Potrebna nam je saradnja između vlada širom sveta, naučnika, civilnog društva, poslovnih ljudi, građana. Zbog toga je naš cilj da ujedinimo snage i obezbedimo resurse, a za to nam je potreban novac", kaže predsednica Komisije Ursula Fon Der Lajen.

U EU pozvala je sve zemlje sveta, međunarodne organizacije, fondacije, političke lidere, preduzetnike, umetnike i filantrope da pomognu mobilizaciji snažnog zajedničkog odgovora na Kovid-19.

Navodi se da je u pitanju početak globalne saradnje na proizvodnji vakcine i tretmana protiv korona virusa koji će biti dostupni svim ljudima na svetu kao "jedinstveno globalno dobro".

Čelnici EU su krajem marta na sastanku G20 naglasili su potrebu za hitnim, masivnim i koordinisanim globalnim odgovorom na krizu izazvanu Kovidom-19 krizu.

U Briselu ocenjuju da je virus pretnja ljudima u svim delovima sveta, da bi posledice posebno mogle biti dramatične u Africi, a da je svima zajednička i neizvesnost šta budućnost pandemije donosi.

"Niko od nas nije imun na pandemiju i niko od nas ne može sam pobediti virus. Nećemo zaista biti sigurni sve dok svi ne budemo sigurni. U našem umreženom svetu, globalni zdravstveni sistem je jak koliko i njegov najslabiji deo i zato moramo zaštititi jedni druge da bismo se zaštitili", navodi se u saopštenju koje potpisuju evropski domaćini konferencije.

U tekstu pod nazivom "Globalni odgovor: Radimo zajedno na izlečenju" čelnici EU institucija i lideri evropskih država pozivaju na mobilizaciju najboljih umova i najopremljenih centara sveta u cilju pronalaženja vakcine, tretmana i terapija koje bi "ponovo učinile svet zdravim".

"Mi smo spremni. Naš cilj je jednostavan: 4. maja želimo da na video donatorskoj konferenciji o prikupimo inicijalnih 7,5 milijardi evra (8 milijardi dolara) kako bismo nadoknadili nedostatak globalnog finansiranja", navode u Evropi.

Evropski zvaničnici navode da će sva prikupljena sredstva biti preusmerena kroz priznate svetske zdravstvene organizacije na "što brži razvoj i što obimniju primenu" vakcine, dijagnostike i tretmana za prevazilaženje pandemije.

"Ako uspemo da razvijemo vakcinu, koju proizvodi svet za ceo svet, to će biti jedinstveno globalno javno dobro 21. veka. Zajedno sa našim partnerima obavezujemo se da ćemo je učiniti dostupnom i pristupačnom svima", navode domaćini donatorske konferencije.

Ocenjuje se i da će "trka" biti duga i da će dodatna sredstava biti potrebna za postizanje "univerzalnog pristupa" vakcinaciji, liječenju i testiranju.

"Ovo je odlučujući trenutak za globalnu zajednicu. Okupljajući se danas oko nauke i solidarnosti, sutra ćemo posejati seme za veće jedinstvo. Vođeni ciljevima održivog razvoja možemo redizajnirati snagu zajednice, društva i globalne saradnje kako bismo bili sigurni da niko ne ostaje zaostao", zaključuju domaćini konferencije u zajedničkom saopštenju.

Izvor: Танјуг

EUkoronavirusdonatorska konferencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva