:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2021   19:09

0

30

EU donela odluku o zabrani putovanja za region južne Afrike

Države Evropske unije složile su danas da privremeno obustave putovanja u region južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante kovida 19, saopštilo je slovenačko predsedništvo Savetom EU.

"Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU „saglasio se sa potrebom da se aktivira “kočnica u slučaju opasnosti” i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja u EU iz južne Afrike," saopštilo je slovenačko predsedništvo EU na Tviteru, prenosi Rojters.

Izvor iz EU potvrdio je da će se ograničenja odnositi na Južnoafričku Republiku (JAR), Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju i Zimbabve, nakon što je u Belgiji danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante koronavirusa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas EU da reaguje ”brzo, odlučno i ujedinjeno” kada je reč o spečavanju širenja zabrinjavajuće južnoafričke varijate virusa, a građane Evrope da se vakcinišu i dodatno zaštite busterom.

”Evropska komisija je danas predložila državama članicama da aktiviraju "kočnicu u slučaju nužde" za putovanja iz zemalja južne Afrike i drugih pogođenih zemalja kako bi se ograničilo širenje nove varijante. Sva vazdušna putovanja u ove zemlje bi trebalo da budu obustavljena dok ne budemo imali jasno razumevanje o opasnosti koju predstavlja ova nova varijanta. I putnici koji se vraćaju iz ovog regiona treba da poštuju stroga pravila karantina”, poručila je Fon der Lajen u video poruci.

Južnoafrički ministar zdravlja Džo Fala rekao je danas da preliminarne studije sugerišu da bi nova varijanta kovida 19 otkrivena u ovoj zemlji mogla biti prenosivija, ali da je odluka drugih država da uvedu ograničenja putovanja "neopravdana".

Fala je na konferenciji za novinare rekao da JAR deluje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), navodi Rojters.

Vlasti širom sveta alarmirano su reagovale danas na novu varijantu korona virusa, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi.

Velika Britanija, Singapur,Rusija i Japan su među onim državama koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja, a nekoliko sati nakon što je Britanija uvela ova ograničenja, SZO je upozorila da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Južnoafricki institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.

Nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susednih zemalja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Janez Janša, premijer Slovenije koja predsedava Savetom EU, potvrdio je danas da je u toku koordinirana akcija u Europskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, verovatno opasnije varijante koronavirusa iz Južne Afrike.

J.Afrika: SZO će označiti novi soj kao zabrinjavajući

Visoki zvaničnik južnoafričkog Ministarstva zdravlja saopštio je da mu je danas potvrđeno da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označiti novi soj kovida 19 otkriven u ovoj zemlji kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

„Trenutno pokušavamo da dobijemo neke informacije nezvanično o tome šta se razgovaralo na današnjem sastanku SZO. Ranije danas sam dobio poruku da saopštim da će ovaj soj virusa označiti kao zabrinjavajuću varijantu, rekao je Nikolas Krisp, vršilac dužnosti generalnog direktora u Ministarstvu zdravlja Južne Afrike, navodi Rojters.

SZO će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Južnoj Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski "Fajnenšel tajms".

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će danas razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva "zabrinutost" ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike), a u Belgiji je danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante koronavirusa.

Vlasti širom sveta hitno su reagovale danas na novu varijantu koronavirusa, a Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama, uz EU, koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja.

Izvor: T a n j u g

koronavirusJužna AfrikaEUnovi soj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva