:

:

TV Most

clock

Januar 09, 2023   14:10

0

54

EU i SAD osudile obeležavanje Dana Republike Srpske i odlikovanje Putina

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države osudile su obeležavanje i proslavu povodom Dana Republike Srpske, kao i odlikovanje koje je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dodelio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano je danas na konferenciji za novinare u Briselu osudio proslavu 9. januara kao nacionalnog praznika Republike Srpske, to ssto je predsednik RS Milorad Dodik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dodelio orden, kao i Dodikovu izjavu da svi Srbi treba da žive u istoj zemlji. 

U ime EU, Stano je na konferenciji za novinare rekao da Milorad Dodik "veoma dobro zna koja su očekivanja EU i njenih država članica", posebno  sada kada je BiH dobila status zemlje kandidata za članstvo.

„On veoma dobro zna šta on i BiH treba da urade da bi napredovali na evropskom putu, da bi ispunili ambiciju naroda BiH. Veoma dobro zna da EU odbija svaku retoriku koja razjedinjuje  i sve korake koji podrivaju jedinstvo, teritorijalni integritet i suverenost BiH. 

Imamo dijalog s vlastima u Banja Luci i oni veoma dobro znaju našu poziciju koja im se redovno prezentira na svim nivoima“, naglasio je Stano navodechi kanale komunikacije kao što su Delegacija EU u Sarajevu, ambasade država članica ili u toku poseta evropskih zvaničnika u BiH.

Što se tiče odlikovanja Putinu, Stano kaže da je ova odluka lidera Republike Srpske „žalosna i pogrešna“.

"Sada ceo svet zna ko je Putin i EU osuđuje odlikovanje koje je Republika Srpska dodelila Putinu", rekao je Stano. On je naveo da je Putin  direktno odgovoran za nelegalnu agresiju Ukrajine, da on daje naređenja koja ubijaju ukrajinske civile i ruše ukrajinsku infrastrukturu. 

"Biti na strani Putina, da se daje nagrada političaru koji naređuje rušenje susedne države, i time izolovati  Republiku Srpsku i njene lidere u međunarodnoj zajednici… za takve korake nema mesta u EU i to treba svima da bude jasno. Ova odluka lidera Republike Srpske je žalosna i pogrešna“, ocenio je portparol. 

On je naglasio da ako i pored svega toga "Dodik odlučuje da nagrađuje Putina sa najvišom nagradom Republike Srpske, i ako produži sa koracima koji su neprihvatljivi, onda EU to beleži, a države članice će odlučiti koji će biti sledeći koraci kada se radi o gospodinu Dodiku“, naveo je Stano. 

Reagujuchi na proslavu 9. januara, on je dodao da politički lideri u BiH znaju kako je važno za EU da se pridržavaju vladavine prava i odluka Ustavnog suda. 

"To je još važnije s obzirom na situaciju kada je BiH bio dodeljen status zemlje kandidata. Odluke Ustavnog suda moraju da se poštuju i sve što se radi u političkom životu treba da bude u skladu za evropskim očekivanjima i Ustavom BiH", naglasio je Stano.

I SAD osudile Dodikovo odlikovanje Putinu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, odlikovao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici, što je izazvalo oštre osude diplomatskih predstavnisstva u Sarajevu i pojedinaca.

Dodik je Putina odlikovao juče nakon Svečane akademije u Banjaluci jer je, kako je naveo, "zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije".

"Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čoveka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu. To je odbacivanje vrednosti evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima", saopsstila je na Tviteru Ambasada SAD u BiH.

Kažu da je odluka Dodika o obeležavanju, kakko navode, neustavnog dana Republike Srpske, pogrešna.

"Time se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Dejtonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne", naveli su iz americckog diplomatskog predstavnisstva.

Naveli su i da je juče ponovljen poziv na nezavisnost Republike Srpske, uz, kako navode, "navodne pravne tvrdnje o njenim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku".

Izvor: T a n j u g; Foto: Republika Srpska

BiHRepublika SrpskaDodikPutinEUSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva