:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2023   18:09

0

249

EU lideri pozvali na sprovođenje svih sporazuma uključujući ZSO

Lideri Evropske unije su danas usvojili zaključak o dijalogu između Beograda i Prištine. 

Zaključak, u koji je Tanjug imao uvid, "naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", dodaje da je evropski predlog "istorijska šansa" za evropsku perspektivu i poziva da se sprovedu sve obaveze, "uključujući sporazume iz 2013. i 2015 godine o stvaranju ZSO".

"U svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, Evropski savet naglašava hitnu potrebu za napretkom u normalizaciji odnosa između Kosova* i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik", piše u dokumentu.

U drugom pasusu, Evropski savet "pozdravlja nedavni evropski predlog koji ima za cilj da odnosima između dve strane da novu i trajnu osnovu, za koji smatra da je istorijska prilika koju treba da iskoriste obe strane, posebno u cilju ostvarivanja evropske perspektive".

Zaključci sadrže i treći pasus koji poziva obe strane da sprovedu svoje obaveze u okviru dijaloga.

"Evropski savet apeluje na obe strane da sprovedu, u potpunosti i bez uslova, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u tekstu.

U skladu sa evropskom praksom, uz reč "Kosovo" stoji zvezdica, kojom EU označava da "ovo određivanje ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Pre početka samita EU, visoki predstavnik Žozep Borelj je izjavio da će danas da informiše lidere o situaciji u dijalogu između Prištine i Beograda i da ih obavesti o poslednjim dešavanjima.  

On je ponovio da je evropski predlog na stolu i uputio poziv  "liderima [Srbije i Kosova] da se vrate u Brisel uskoro, za nekoliko nedelja, kako bi definitivno izgurali ovaj predlog".

"Zamoliću lidere za snažnu podršku kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija i zamoliću ih da ozbiljno rade na ovom predlogu, koji je jedini način da pokušamo da rešimo i normalizujemo odnos Kosova i Srbije. Išli smo iz krize u krizu. Sada je vreme za deeskalaciju i konstruktivan rad", naglasio je Borelj.

Izvor: T a n j u g

KiMEUdijalog Beograda i PrištineZSOBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva