:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Mart 25, 2022   21:19

0

135

EU lideri pozvali Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini gasa

Lideri EU 27 nakon celodnevne debate o pronalaženju zajedničkog pristupa obuzdavanju rastućih cena energije dogovorili su se da će raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika kako bi smanjili cenu u pregovorima i poručili da će EU kupovna platforma biti otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana.

 

”Osnovni uzrok visokih cena električne energije nalazi se u viskoj ceni gasa. Enegretski miks u zemljama Europe je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Čak 75 procenta globalnog tržišta gasa iz gasovoda se odnosi na evropsko tržiste i zato imamo ogromnu nabavnu moć.

Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene”, poručila je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

U zaključcima Evropskog saveta navodi se da će se raditi na daljem poboljšanju i sinhronizaciji energetskih mreža, obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja za sve države članice, kao i na balansiranoj politici skladištenja gasa.

Kao kratkoročne opcije za odgovor na skok cena energenata lideri u zakljčcima pominju direktnu podršku potrošačima kroz vaučere, državna pomoć za preduzeća, smanjenje oporezivanja (akcize i PDV), ali i mogućnost ograničenja cena.

U sadašnjem kontekstu veoma visokih cena električne energije, Evropska komisija kaže da je spremna da proceni kompatibilnost hitnih privremenih mera koje su tražile države članice, uključujući i ublažavanje uticaja cena fosilnih goriva u proizvodnji električne energije na čemu je insistirala Španija i druge zemlje Sredozmelja.

U pokušaju pronalaženja balansa između visokih cena energenata i odvajanja od Rusije kao ključnog snabdevača fosilnim gorivima, EU je sa SAD dogovorila dodatne isporuke prirodnog tečnog gasa koji bi u 2022. godini trebalo da iznosi 15 milijardi kubnih metara što će, prema rečima Lajen "u potpunosti zameniti količinu ruskog gasa do kraja godine”.

U narednim godinama EU računa na uvoz 50 milijardi kubnih metara LNG iz SAD što će zameniti jednu trećinu ruskog izvoza gasa u Evropu.

Lideri EU zaključuju da će Unija nastaviti da se koordinira sa međunarodnim partnerima kako bi obezbedila adekvatno snabdevanje i ublažila rast cena energije.

Izvor: T a n j u g

EUUrsula fon der LajengasRusijaZapadni BalkanSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva