:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2021   21:59

0

76

EU lideri sutra o pandemiji, migracijima, energentima, Ukrajini

Lideri 27 zemalja članica EU sastaju se sutra na završnom godišnjem samitu u Briselu.

Decembarski Evropski savet ovoga puta trajaće samo jedan dan, a na dnevnom redu biće pitanja nastavka borbe protiv pandemije Kovid 19, cene energenata, migracije, globalna bezbednosna situacija kako i odnosi EU sa Belorusijom, Ukraijom i Afričkom unijom.

Sastanak EU lidera u četvrak ujutru počinje razmenom informacija o novoj varijanti koronavirusa Omikronu, ali i o ubrzanju vakcinacije kako u Evropi tako i u celom svetu, kao jedinom načinu za pobedu nad pandemijom.

Nakon oktobarske diskusije, Evropski savet će se vratiti na temu porasta cena energije i uticaja koje to ima na društvo i ekonomiju Unije.

Kada je reč o migracijama, lideri EU 27 će se pozabaviti svim migrantskim rutama i proceniti operacionalizaciju akcionih planova sa prioritetnim trećim zemljama kao i njihovo finansiranje.

Na samitu će biti reči o odnosima sa Belorusijom i evropskom odgovoru na hibridni napad Minska koji je koristio upravo migrante kako bi izvršio pritisak na spoljne granice EU.

Osim o Belorusiji biće reči i o tenzijama i gomilanju ruske vojske duž granice sa Ukrajinom pri čemu EU upozorava da bi svaka vojna agresija na Ukrajinu kao odgovor imala ”ogromne posledice i teške troškove”.

Evropski savet bi na decembarskom samitu trebalo da počne rad i na pripremi samita EU Afrička unija, planiranog za sredinu februara.

Na kraju samita lideri članica koje koriste zajedničku valutu evro trebalo bi da tokom večere u Briselu procene ekonomsku situaciju i najnovija dešavanja u vezi sa Bankarskom unijom i Unijom tržišta kapitala Evrozone.

Izvor: T a n j u g

EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva