:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2021   21:57

0

164

EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan biće jedna od tema razgovora lidera EU na sastanku 21. januara, najavljeno je večeras u Briselu.

 

”Trebalo bi da razgovaramo o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledaćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susedstvu i šire”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima zemlja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 časova, Šarl Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar EU.

”Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet”, navodi Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodeli vakcina širom EU 27 i u susedstvu, Šarl Mišel najavljuje i razgovor o sertifikatima o vakcinaciji.

”Razgovaraćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa sertifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi sertifikati”, poručio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta ocenjuje da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahteva najveći opez.

On poziva da se i pored početak vakcinacije nastave obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i omogući prekogranično kretanja unutar EU.

Izvor: RTV, T a n j u g

EUvakcinekovid 19Zapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva