:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 24, 2021   12:03

0

73

EU lideri zajedničkim pismom podržali prava LGBT zajednice

Lideri 17 zemalja EU objavili su danas zajedničko pismo u kojem su se obavezali da će nastaviti borbu protiv diskriminacije prema LGBT zajednici.

 

Pismo dolazi dan nakon što je Evropska komisija najavila da će preduzeti pravne korake protiv novog mađarskog zakona kojim se zabranjuje pokazivanje i promocija homoseksualnosti mlađima od 18 godina, na početku junskog Samita EU i upućeno je predsednicima Evropske komisije, portugalskog predsedništva i Evropskog saveta.

Zajedničko saopštenje dolazi i uoči Međunarodnog dana LGBT ponosa 28. juna, a napisano je u svetlu pretnji osnovnim pravima, posebno principu nediskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, navodi briselski Politiko.

U pismu se izričito ne imenuje Mađarska, ali je jasno da se radi o njoj, nakon što je njen parlament usvojio zakon kojim se zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti ili transrodnih ljudi u sadržaju koji su namenjeni maloletnicima.

Evropska komisija najavila je u sredu pravne mere protiv Mađarske, a predsednica Komisije Ursule fon der Lajen nazvala je ovaj zakon "sramotnim".

Mađarski premijer Viktor Orban u kratkoj je izjavi odgovorio da su izjave fon der Lajen "sramota", i poručio da osporavani zakon "ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente, jer ne ugrožava prava na seksualnu orijentaciju starijih od 18 godina.

Potpisnici pisma su: Aleksandar De Kro (Belgija), Mete Frederiksen (Danska), Angela Merkel (Nemačka), Kaja Kalas (Estonija), Majkl Martin (Irska), Kirjakos Micotakis (Grčka), Pedro Sančez (Španija), Emanuel Makron (Francuska), Mario Dragi (Italija).

Pismo su potpisali i Nikos Anastasijades (Kipar), Krišjanis Karinš (Letonija), Gzavije Betel (Luksemburg), Robert Abela (Malta), Mark Rute (Holandija), Sana Marin (Finska) i Stefan Leven (Švedska), dok je austrijski kancelar Sebastian Kurc potpisao pismo nakon što je ono objavljeno.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva