:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 05, 2020   19:43

0

186

EU ministri: Jača saradnja sa Zapadnim Balkanom u migracijama i bezbednosti

Savet ministara unutrašnjih poslova EU pozvao je na jačanje saradnje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u oblasti migracija i bezbednosti.

U zaključcima usvojenim na sastanku Saveta EU ministri su naglasili potrebu kontinuirane evropske podrške zemljama Zapadnog Balkana u uspostavljanju efikasnije migracione politike i upravljanju granicama, poboljšnju sisteme azila u regionu i saradnji na readmisiji.

Zemlje članice su pozvane da sa partnerima na Zapadnom Balkanu rade na efikasnijoj borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma kao i da pomognu regionu u suprotstavljanju širenja dezinformacija i lažnih vesti kao i u odgovoru na moguće sajber napade i hibridne pretnje.

U zaključcima Saveta ministra unutrašnjih poslova EU27 fokus je stavljen na jačanje operativne saradnje između Zapadnog Balkana i EU, posebno kada je reč o razmeni informacija i saradnje sa agencijama EU.

Zaključci takođe zahtevaju razmišljanje o razvoju novih platformi za saradnju u oblasti bezbednosti koje bi bile zasnovane na postojećim platformama poput elektronske identifikacije tražilaca azila, što bi omogućilo bolju razmenu informacija u regionu.

Ministri unutrašnjih poslova EU založili su se za dalje poboljšanje operativnih rezultata između država članica EU i partnera sa Zapadnog Balkana na osnovama razmene informacija i relevantnih podataka o glavnim slučajevima prekograničnih kriminalnih aktivnosti, u skladu sa odredbama za zaštitu podataka.

Zatraženo je i pojačano učešće partnera sa Zapadnog Balkana u operativnim akcijama EU, uključujući i učešće u zajedničkim istražnim timovima i grupama kao što su policijske istražne jedinice, carinske vlasti, kancelarije za povraćaj imovine, jedinice za finansijsku istragu, granične operacije.

Od Evropske komisije zatraženo je da intenzivira napore u obezbeđivanju administrativnih uslova za jačanje operativne saradnje između zemlja Zapadnog Balkana i Evropske agencija za graničnu i obalnu stražu.

Istovremeno, od Komisije se traži da nastavi sa ocenom saradnje i napretka partnera sa Zapadnog Balkana u oblasti migracija i bezbednosti kao i da sa regionom radi na proceni mere i mehanizme koji se trenutno primenjuju, ali i pronalaženju novih resursa, za rešavanje problema migracija i bezbednosti.

Ministri unutrašnjih poslova EU očekuju da Evropska komisija nastavi da sarađuje i podržava partnere sa Zapadnog Balkana u primeni Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma za Zapadni Balkan i povezanih šest bilateralnih aranžmana.

Promocija pravovremene razmene informacija i jačanje kapacitete za rešavanje bezbednosnih izazova, kao što je unapređenje sajber bezbednosti i otpornosti na hibridne pretnje, ali i suzbijanje radikalizacije i ekstremizma, takođe su deo zaključaka Saveta EU koji se odnose na saradnju za Zapadnim Balkanom.

Izvor: Танјуг

EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva