:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

April 30, 2021   14:41

0

170

EU na slučaju Kurtija ponovo pokazuje slabost

Evropska unija ponovo pokazuje slabost i nedostatak političke volje da utiče na Aljbina Kurtija koji računa na Vašington i ne odustaje od svoje platforme za dijalog na bazi međusobnog priznanja, kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

On, takođe, izražava bojazan da bi dijalog Beograd i Prištine mogao ponovo da uđe u ćorsokak jer, kako kaže, Kurtijevi stavovi ne pružaju šansu za nastavak ozbiljnih razgovora o kosovskom pitanju.

Kako kaže, EU je delovala vrlo odlučno kada je najavila nastavak dijaloga Beograda i Prištine za 11.maj, ali je posle stavova koji je izneo premijer prištinskih institucija nestao optimizam u Briselu.

Milivojević navodi da se pokazalo da Kurti, koji je izjavio da će sredinom juna biti u mogućnosti da nastavi dijalog sa Beogradom, ali je prethodno odbio da dođe na sastanak 11.maja, nema nameru nikoga da sluša i da čvrsto stoji na svojim pregovračkim pozicijama.

''Jasno je da Kurti ne odustaje od svoje platforme koja podrazumeva razgovore isključivo na bazi priznanja. To ne daje nikakvu šansu za nastavak ozbiljnog dijaloga i tek će se videti ishod takvog Kurtijevog stava'', rekao je Milivojević za Танјуг.

Kako kaže, optimizam ne uliva ni stav EU koja nije reagovala na Kurtijeve izjave, a prva je ponudila datum uz očekivanje da će se sastanak u maju realizovati, jer koincidira sa sastankom Saveta U 10.maja posvehenog Zapadnom Balkanu.

Milivojević je mišljenja da će po svemu sudeći Vašington biti glavni arbitar ubuduće i neko ko će moći da utiče na Prištinu, a imajući u vidu, kako kaže, Kurtijeve stavove predstoji ozbiljan razgovor o platformi za nastavak dijaloga.

''Kurti isključivo računa na Vašington, koji nije podržao Brisel u predlaganju termina za 11.maj, a pošto nema reakcije, to znači da Kurti ima određenu podršku SAD. S druge strane, bez obzira na sva zaklinjanja u dijalog, principijelnost i nepristrasnost, stav Brisela prema Kurtiju govori da Priština ima podršku i u EU'', navodi Milivojević.

Prema njegovoj oceni, ako i bude sastanka u Briselu, s obzirom na stavove Kurtija, on će biti kurtoaznog karaktera i simbolizovće mogućnost nastavka dijaloga, ali ne i suštinski dijalog jer je, ukazuje Milivojević, očigledno da neće biti saglasnosti oko platforme za pregovore.

''To pokazuje da ćemo ponovo ući u ćorsokak bez mogućnosti da se dijalog nastavi na pravim osnovama'', ocenjuje Milivojević.

Ponavlja da je stav Beograda potpuno jasan i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu jasno poručio da je Beograd spreman za dijalog i da odgovornost za nastavak nije na srpskoj strani, kao i da je neprihvatljivo da se razgovara na Kurtijevim pozicijama o priznanju.

Da jesmo za normalizaciju i da dijalog treba nastaviti sa onim što nije ispunjeno, na prvom mestu ZSO i puno ispunjenje Briselskog sporazuma, a to je bila najbolja platforma za rešavanje za rešavanje otvorenih pitanja i proces normalizacije koji bi dao rezultat.

Komentarišući ocenu predsednika Vučića da slede sve jači pritisci na Srbiju po pitanju KiM, Milivojević kaže da pritisci na Srbiju sve vreme traju i da je na nekin način pritisak i to što politička elita u Prištini ima podršku za svoje ponašanje nevezano da li je na vlasti Kurti ili neko drugi.

Kako kaže, isključivi cilj dela međunarodne zajednice, koji podržava Prištinu, je potvrda kosovske nezavisnosti, a sa tim ciljem objavljuju se, dodaje on, i razni non- pejperi.

''Sve je to neka vrsta pritisaka i testiranja, pre svega, stava Srbije i pokušaj da se Beograd privoli da prihvati stav da treba razgovarati samo sa pozicije priznanja kosovske nezavisnosti'', smatra Milivojević.

Odbacuje kao neosnovane stavove da Srbija stoji iza ''''non-pejpera'''' o rešavanju kosovskog pitanja, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, i ističe da je besmisleno da mi predlažemo da se odreknemo KiM.

Milivojević veruje da su inspiratori i novog ''non-pejper'' na zapadu i ukazuje na reakciju izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon koja je, kako kaže, izjavila da je ineteresantan predlog o autonimiji za sever Kosova.

''Inspiracija je na zapadu koji ima interes da priča krene i da privole Srbiju da prihvati da se razgovara o onome što je njihov krajnji cilj, a to je priznanje Kosova'', zaključio je Milivojević.

Izvor: Танјуг

KiMMilivojevićKurtiEUdijalog Beograda i Prištinenon pejper
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva