:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2021   21:38

0

135

EU: Neprihvatljivo kašnjenje "Astra Zeneke"

Evropska unija je saopštila da je najavljeno kašnjenje u isporukama vakcina kompanije "Astra Zeneka" neprihvatljivo i zatražila puno poštovanje ugovora koje je Evropska komisija sklopila sa ovim britansko-švedskim proizvođačem.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides saopštila je da je iz "Astra Zeneke" stiglo "iznenađujuće obaveštenje" o proizvodnji znatno manjeg broja vakcina nego što je bilo dogovoreno.

"Novi program isporuke vakcina 'Astra Zeneke' je neprihvatljiv. EU je finansirala razvoj i proizvodnju ove vakcine i hoće da vidi odgovore i rezultate. Hoćemo da znamo gde je i koliko tačno doza proizvela 'Astra Zeneka' i da li su i kome već isporučene", saopštila je komesarka za zdravlje.

Kirijakidesova je rekla da će novi sastanak Evropske komisije, zemalja članica i predstavnika "Astra Zeneke" biti održan večeras, jer dosadašnji odgovori kompanije "nisu bili zadovoljavajući".

"Želimo jasnoću i transparentnost svih transakcija i izvoza vakcina iz EU", poručila je Kirijakidesova i najavila će ubuduće sve kompanije morati da unapred pošalju obaveštenje svaki put kada žele da izvezu vakcine u treće zemlje, osim u slučaju humanitarne pomoći.

Izvor: RTS

vakcineAstra ZenekaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva