:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2022   12:01

0

129

EU nije kompletna bez svih šest država Zapadnog Balkana

EU mora dati perspektivu Zapadnom Balkanu, kako bi se povratilo poverenje zbog mnogih neispunjenih očekivanja, i to brže nego do sada, jer od kraja februara u Evropi ništa nije kao ranije, istakla je danas ministarka za evropska pitanja u vladi Austrije Karoline Edštadler.

Edštadler je, povodom Samita mladih Zapadnog Balkana, koji je održan u Beču, kazala da se Zapadni Balkan mora uključiti u kreiranje budcuhnosti Evrope, a posebno mladi iz tog regiona.

Ona je prenela da je na Samitu mladih potpisana deklaracija, u kojoj se izražava spremnost na zajednički rad na budućnosti Evrope.

„EU nije kompletna bez svih šest država Zapadnog Balkana. Moramo podržati Zapadni Balkan i dati mu verodostojnu perspektivu. Moramo u tom regionu povratiti poverenje koje je nestalo jer su mnoga očekivanja ostala neispunjena. I to brže nego do sada, jer smo suočeni sa raznim pretnjama. Od kraja februara više ništa nije kao ranije u Evropi“, poručila je Edštadler.

Istakla je da ne treba potceniti mlade, već ih treba više uključiti u sve oblasti.

„Posebno mladi u svih šest zemljama Zapadnog Balkana veruju u budućnost u EU. Zato treba da pravimo velike korake napred. Treba da pokažemo još veći interes da želimo Zapadni Balkan da približimo EU“, objasnila je ona.

Upitana zašto Srbija nije učestvovala na Samitu mladih Zapadnog Balkana, ona je kazala da će i Srbija potpisati deklaraciju, ali je ukazala da u nekim zemljama postoje izazovi koji moraju da se savladaju, a u vezi Beograda to je odnos sa Prištinom.

Naime, Srbija, kako Tanjug saznaje u diplomatskim krugovima, nije učestvovala na Samitu mladih Zapadnog Balkana u Beču, zbog toga što KiM nije bilo predstavljeno u skladu sa dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji.

Državni sekretar za mlade Klaudija Plakolm istakla je da EU mora ispuniti svoja obećanja i da ko ispunjava uslove ne treba da ostane u čekaonici „do nekih boljih dana“, već mora biti primljen u članstvo Unije.

„Austrija i Zapadni Balkan su jedna ekipa, ali sa pojedinim igračima kojima još nedostaje licenca i na tome moramo da radimo zajedno“, ukazala je ona.

Istakla je da je 24. februar, odnosno agresija Rusije na Ukrajinu, dovela do promene stava u EU.

„Možda je Austrija ranije bila ismevana za svoje snažno zalaganje za Zapadni Balkan, ali sada je jasno da svi na kontinentu moramo da vučemo za istom stranom užeta“, podvukla je Plakolm.

Što se približavanja Zapadnog Balkana EU tiče, kaže, za mlade je preduzeto mnogo malih koraka, pošto su uključni u brojne programe razmene.

„Lepo je videti koliko je proevrospka omladina na Zapadnom Balkanu“, rekla je Plakolm.

Izvor: T a n j u g

EUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva