“EU nije odgovorna za agendu i datum dijaloga Beograda i Prištine”

:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2020   10:38

0

23

“EU nije odgovorna za agendu i datum dijaloga Beograda i Prištine”

Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su ”datumi i agenda” iskučivo u rukama dve strane koje pregovaraju.

 

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je na EU, kao posredniku, samo da omogući dogovor Beograda i Priština, a ne da nameće rešenja ili komentariše proces.
"Agenda svakog sastanka kao i datumi sastanaka su predmet dogovora dve strane. EU naporno radi i pruža svoje najbolje usluge kako bi omogućila obema stranama da se međusobno dogovore o tome kako napredovati u dijalogu i kako, eventualno, da postignu finalni, sveobuhvatni i pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa”, kaže Stano za Tanjug.
Tanjug je u sredu javio da u Briselu postoje problemi oko organizovanja nove runde visokopolitičkih razgovora Beograda i Prištine, najavljene za kraj septembra, i to zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine Miroslav Lajčak juče je najavio održavenje ekspertsih razgovora 28. sepetembra, bez ZSO na agedni zbog ”nespremnosti jedne strane da o tome razgovara”.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva