:

:

TV Most

clock

Decembar 27, 2022   8:15

0

117

EU o situaciji na KiM: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe

Evropska unija saopštila je da se na KiM mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati "potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe" i traži da "obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga".

Evropska unija "oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju" i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja", saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na severu KiM i dalje napeta i da se "mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan".

U saopštenju EU "apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica", a EU "aktivno podržava ove napore".

"Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova", saopštila je Masralijeva.

Ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU "poziva obe strane da se konstruktivno angažuju".

Podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Beograda i Prištine, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

Patrijarh srpski Porfirije nešto posle 14.30 vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare. Nakon četrdesetominutnog zadržavanja, patrijarhu Porfiriju nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, posle čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

Ni novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović danas nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i Metohiju kada je po novinarskom zadatku pokušala da pređe taj administrativni prelaz.

Izvor: T a n j u g

KiMEUbarikade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva