:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 30, 2020   21:39

0

30

EU odobrila 38 miliona evra pomoći za Zapadni Balkan, Srbiji 15

Gotovo mesec dana nakon početka krize izazvane pandemijom KOVID19, EU je objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona evra trenutne pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmeravanje 374 miliona evra za društveno-ekonomski oporavak nakon krize.


 

To je odgovor Evropske komisije na nedavni zahtev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.
Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona evra, KiM do pet miliona i 15 miliona evra predviđeno je za Srbiju, najviše pogođenu pandemijom.
Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.
Beogradski Blic objavio je da će sutra pre podne predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarati telefonom, ali vest do večeras nije zvanično potvrđena.
Najavljena je i pomoć od 374 miliona evra za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.
Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primene vanrednih mera.
EU preusmerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.
Najviši zvaničnici EU poslednjih dana obećavaju Zapadnom Balkanu "solidarnost i pomoć", a Brisel konstatuje da već radi na tome, samo sa manje pompe nego Kina.
Regionu, zahvalnom na pomoći, ostao je, međutim, gorak ukus, jer dok Brisel "radi na pomoći", kineski, pa i ruski paketi već uveliko su stizali u region.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva