:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2019   8:12

0

268

EU, OEBS, Reporteri bez granica pozdravili hapšenje Simonovića

OEBS, Reporteri bez granica i Evropska unija pozdravili su sinoć hapšenje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, povodom slučaja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

 

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir pohvalio je na svom nalogu na Tviteru "čvrst stav" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će novinari biti zaštićeni, a nasilje nad njima kažnjeno.

Dezirovu poruku na Tviteru je objavio i šef kabineta šefice diplomatije EU Federike Mogerini, Stefano Grasi, koji je ocenio da današnje hapšenje pokazuje da se sloboda medija uzima za ozbiljno.

"Političko nasilje u demokratijama ne može da se toleriše", poručio je Grasi. 

Oglasio se i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao da hapšenje u istrazi o paljenju kuće Jovanovića predstavlja pozitivan korak.

"Pažljivo ćemo pratiti tok pravde. Zaštita i poštovanje novinara je od suštinskog značaja. Svakog dana", poručio je Fabrici na Tviteru.

Na toj društvenoj mreži reagovao je i generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloar.

"Reporteri bez granica pozdravljaju hapšenje predsednika opštine Grocka, člana partije SNS predsednika Vučića i osumnjičenog da je nalogodavac napada na istraživačkog novinara Milana Jovanovića 12. decembra", naveo je Deloar.

On je podsetio da je predsednik Vučić ranije ove nedelje dao Reporterima bez granica garancije oko istrage.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je policija danas uhapsila i zadržala predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića kao nalogodavca paljenja vozila supruge novinara Milana Jovanovića, i poručio da će novinari biti zaštićeni, a da partijska knjižica nikog neće štititi od odgovornosti.

Izvor: RTS

grockahapšenjesloboda medijanovinariOEBSReporteri bez granicaEUVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva