:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2021   20:04

0

116

EU otvorila Konferenciju o budućnosti Evrope

Konferencija o budućnosti Evrope, panevropski projekt čiji je cilj da pruži evropskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebalo da izgleda Evropska unija, svečano je danas otvorena u Strazburgu.

Za otvaranje Konferencije odabran je 9. maj, Dan Evrope, a svečanost je održana u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburgu, u kojem se zastupnici nisu okupili više od godine dana zbog pandemije korona virusa, piše Hina.

U dvorani za plenarne sednice, koja je zbog epidemioloških mera bila gotovo potpuno prazna i pretvorena u televizijski studio, govorili su francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i portugalski premijer Antonio Kosta, čija zemlja predsedava Savetom EU.

Kopredsedavajući Izvršnog odbora Konferencije, potpredsednica Komisije Dubravka Šuica, portugalska državna sekretarka Ana Paula Zakarijas i evropski zastupnik Gi Ferhofštat odgovarali su na pitanja građana iz država članica.

Oko 500 učesnika, građana EU i predstavnika civilnog društva učestvovalo je putem video linka.

Virtualno su takođe učestvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica.

U dvorani je bilo 27 studenata iz svih država članica koji učestvuju u programu studentske razmene Erasmus+.

Makron je istakao da Evropljani treba da budu ponosni na ono što je Evropska unija postigla od svog osnivanja.

“Sada je vreme da građani kažu kako poboljšati Uniju”, rekao je, dodajući da je Evropi potrebna “nova demokratska inspiracija”.

Pohvalio je jedinstvenu strategiju EU u borbi protiv pandemije kovida 19, istakavši da su “populisti i nacionalisti” koji se protive vriednostima Unije pokazali da nisu sposobni delotvorno da odgovore na pandemijsku krizu.

Sasoli se zauzeo za ukidanja prava veta u odlučivanju u Savetu EU, za nadležnost EU u zdravstvenoj politici i istakao da ne treba bežati od promene evropskih ugovora.

“Potrebna nam je evropskoj politika u zdravstvu, ako to ne napravimo biće to poraz. To je lekcija koju smo naučili u pandemiji. To bi moglo značiti da je potrebno menjati ugovore i u tom slučaju pozivam sve da budu hrabri. To ne bi trebalo da bude tabu tema”, rekao je Sasoli.

Ursula fon der Lajen istakla je da na Konferenciju ne treba gledati kao na “kao rešenje za svaki problem”, ali ni kao puku “intelektualnu vežbu”.

“Uverena sam da je ova Konferencija prilika za Evropljane da se ujedine i okupe oko zajedničke ambicije. Ne smemo podceniti pozitivan učinak koji ona može proizvesti”, rekla je Fon der Lajen.

Konferencija je trebalo da počne s radom još prošle godine, ali je je zbog pandemije i neslaganja ključnih institucija EU oko koncepta i dometa Konferencije to odloženo za godinu dana.

Zbog toga je skraćeno i vreme trajanja Konferencije, umesto dve godine trajaće godinu dana, do proleća sledeće godine, navodi Hina.

Izvor: Танјуг

EUStrazburg
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva