:

:

TV Most

Foto: FoNet, arhiva

clock

Jun 30, 2019   17:56

0

145

EU podržava rad suda i tužilaštva za zločine OVK

Predstavnici Komiteta za politiku i bezbednost Evropske Unije posetili su protekle sedmice Specijalizovana veća i tužilaštvo u Hagu, poznatije kao Specijalni sud i Tužilaštvo za ratne zločine bivše OVK i izrazili podršku njihovom radu, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu suda.

"Evropska unija podržava nastojanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva da, delujući kao nezavisne sudske institucije, obezbede pravično, nezavisno i efikasno suđenje za krivična dela u njihovoj nadležnosti", izjavila je tom prilikom predsednica Komiteta za politiku i bezbednost EU Sofi From-Emesberger.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatiji kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.

Na pitanja ambasadora Komiteta o radu institucija formiranih po "kosovskom ustavu", ali sa sedištem izmeštenim u glavni grad Holandije, odgovarali su predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova, specijalizovani tužilac Džek Smit i sekretar suda Fidelma Donlon.

Inače, ovaj sud radi od jula 2017. godine, ali suđenja još nisu počela, jer nema optužnica. Iako se već godinama unazad najavljuje podizanje prvih optužnica sa zvučnim imenima nekadašnih lidera OVK, do toga još nije došlo.

Nakon stupanja na dužnost novog Specijalizovanog tužioca Džeka Smita u septembru prošle godine, početkom ove godine počela su saslušanja osumnjičenih albanske nacionalnosti, sa Kosova i Metohije za zločine počinjene tokom 1998. i 1999.

Izvor: Танјуг

EUKiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva